Címlap Baranya Gyurcsányék „...

Gyurcsányék „tudatosan büntették a falvakat”?

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A baloldali kormányokkal szemben a jelenlegi kabinet „hisz a falvak erejében”, mert azok olyan értékeket képviselnek, amelyeket a nagyvárosok nem tudnak kínálni – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteken Szigetváron.

Gyopáros Alpár a Magyar falu program eddigi eredményeit és idei pályázati lehetőségeit bemutató lakossági fórum előtt újságírók előtt azt mondta: a jelenlegi kormány minden tekintetben a „Gyurcsány-kormányok” gyakorlatának ellentétét viszi véghez a kistelepülések esetében.

Szerinte 2002 és 2010 között „tudatosan büntették a falvakat”; az óvodák, iskolák és a közösséget szolgáló intézmények bezárásával, a pedagógus-álláshelyek megszüntetésével, az önkormányzatok eladósításával, a közösségi közlekedés leépítésével „valóságos falurombolást hajtottak végre”; ugyanakkor a jelenlegi kormány viszont „hisz a falvak erejében”, abban, hogy ezek a települések, ezeréves történelmüknek megfelelően, továbbra is „olyan értékeket képviselnek, amelyeket a nagyvárosok nem tudnak kínálni”.

2019 óta több mint ezermilliárd forintnyi támogatás áramlott a kistelepülésekhez a Magyar falu program keretében, így a többi között a családok otthonteremtését, a közutak fejlesztését, az önkormányzatok beruházásait, a civil szervezetek működését, sokféle szolgáltatást is kínáló kisboltok újranyitását segítette a kormányzat.

Új elemekkel bővül a Magyar falu program

A kormánybiztos elmondta: a Magyar falu program a következő időszakban várhatóan újabb elemekkel fog bővülni, hiszen folyamatosan zajlanak országszerte azok a lakossági fórumok, amelyeket követően az újabb és újabb javaslatoknak megfelelően alakítja a programot a kormányzat.

Több mint 12 milliárd forint érkezett két év alatt a térségbe

Nagy Csaba (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője arról szólt, hogy 20-30 éves hiányosságot pótolt az aprófalvas Nyugat-Baranyában a Magyar falu program, annak keretében pedig több mint 12 milliárd forint érkezett a térségbe alig több mint két esztendő alatt.

A program egyik nagy előnye, hogy komplex módon kezeli a falvak problémáit, és az elemeit a helyi igényeknek megfelelően állítja össze a kormányzat – mondta, utalva arra, hogy minden évben számos helyen tartanak a pénteki szigetvárihoz hasonló, javaslattevő fórumot.

(Fotó: Varga György/MTI)