Címlap Közélet Hamarosan elt...

Hamarosan eltűnik a pécsi belváros szégyenfoltja!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Visszanyeri régi fényét a pécsi Király utca ikonikus épülete, a Tiszti Kaszinó (korábban Nemzeti Kaszinó, Fegyveres Erők Klubja). A Mathias Corvinus Collegium (MCC) előkészítette az ingatlan tervezését, összeállította a tervezési programot; jelenleg az épület tervezőjének kiválasztása, a közbeszerzési eljárás zajlik, amely hamarosan a végéhez közelít.

Az MCC tájékoztatása szerint az épület átalakításával az a cél, hogy a Király és a Mária utcára nyíló telken egy, a legtehetségesebb pécsi és baranyai diákok képzésének megfelelő, korszerű, de a történeti értékeket is őrző, valamint ismét virágzó városi közösségi életnek otthont adó épületegyüttest alakítson ki. A kivitelezés része a századfordulón épült műemléki főépület teljes körű felújítása, valamint új oktatási épületek, épületrészek kialakítása.

A tervek szerint az épület régi fényét és funkcióját szimbolikusan is megjelenítő elemeket, dísztárgyakat is visszaszereznek és mutatnak be az új központban.

A tervező kiválasztása után az épületnek először a teljes körű felmérése, majd koncepcionális és vázlattervei készülnek el. Miután az MCC elfogadta a terveket, megkezdődhet az építési engedélyezési eljárás, amely az intézmény tervei szerint még az idén befejeződhet. A megvalósuláshoz szükséges kiviteli tervek elkészültével pedig megindulhat a kivitelező kiválasztása.

A Pécsi Tiszti Kaszinó felújítását követően az ingatlan oktatási-tehetséggondozási központként és mintegy 150 fiatalnak helyet adó, bentlakásos diákszállásként működik majd.

Az MCC Fiatal Tehetség Program már 2015 óta működik Pécsett, az azóta indított évfolyamokon 50 általános iskolás végzett, jelenleg pedig négy évfolyamon, közel 100 fiatal vesz részt a pécsi központ képzésein. A jövőben pedig a Középiskolás Programmal – amely jelenleg csaknem 180, Pécsről érkező diákot számlál – szeretnének jelen lenni a városban, az Egyetemi Program pedig már elindult, amelyben 27 diák vett részt a PTE karairól.

Exkluzív podcastot készített a Pécs Aktuál az MCC pécsi vezetőjével, Pónusz Róberttel, aki izgalmas részleteket is megosztott a tervezett felújításról és másról is. Hamarosan érkezik a teljes beszélgetés, amit külön cikkben – és hangban – mutatunk majd be.