Címlap Közélet Háromkerekű m...

Háromkerekű masinán jönnek a postások

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megkönnyíti a kézbesítők munkáját, ráadásul környezetkímélő is az a háromkerekű elektromos segédmotor kerékpár, amellyel a Magyar Posta ellátja a nagyobb méretű járásokban dolgozó munkatársait – írja a Világgazdaság.

Míg 2018-ban nem volt elektromos eszköz a postai kézbesítőjárásokban, addig a jelenlegi járműfejlesztések eredményeként már a járások 45 százalékában lesz elektromos meghajtású kerékpár vagy elektromos segédmotorkerékpár.

A posta tervei szerint a nagyobb méretű járásokban háromkerekű elektromos segédmotorkerékpárt kapnak a kézbesítők. A járműveket olyan kézbesítőjárásokba tervezi telepíteni a társaság, amelyek útvonala hosszabb, a küldeménymennyiség pedig valamivel átlag feletti.

A járművek változó terepviszonyok és időjárási körülmények között is alkalmasak 60 kilométer megtételére, maximális sebességük 45 kilométer óránként, teherbírásuk pedig mintegy 200 kilogramm. Használatához motoros jogosítvány, azaz legalább AM kategóriájú okmány szükséges.

A Magyar Posta flottaszolgáltatás keretén belül 1101 (771 + 330 opciós) darab elektromos meghajtású segédmotoros járműre kötött szerződést. A megrendelt járművek szállítása folyamatos, így azt egyre több kézbesítő használhatja. A postások a jármű használatához elméleti és gyakorlati oktatást is kapnak.