Címlap Baranya Ölhet a mustg...

Ölhet a mustgáz, így előzhető meg a tragédia!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem, nem feltétlen elegendő a gyertya gyújtása. Azt ugyanis a 14 százalékot elérő szén-dioxid-tartalom kioltja, miközben akár már a 9 százalékos koncentráció is öt-tíz perc alatt végzetes lehet a pincében tartózkodóra.

Már két hete megkezdődött a szüret Pécsett, a Pécsi Tudományegyetem Borbirtokán. De a Balaton déli partján az Európában az elsők között beérő szőlők egyikét, a Csabagyöngyét is leszedték már. A gazdák hamarosan hozzálátnak az Irsai Olivér, majd augusztus második felében a kékszőlők betakarításához is.

A leszedett gyümölcs erjedése során keletkező mustgáz minden évben halálos baleseteket, súlyos mérgezéseket okoz.

– figyelmeztetett a Technológiai és Ipari Minisztérium. Emellett a megfelelő óvintézkedések megtételére kéri a szüreti időszakban mezőgazdasági munkát végzőket.

Hogy mi történik ilyenkor? Amikor forr a must, az erjedő szőlőből elbomlik a cukor, etil-alkohol és szén-dioxid lesz belőle. Mivel utóbbi körülbelül másfélszer nehezebb a levegőnél, alulról, a padozattól fölfelé halmozódik fel a pincékben és járatokban. Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel. A zárt térben összegyűlő mustgáz oxigénhiányos állapotot idéz elő, ami rosszulléthez, szédüléshez, hányingerhez, mentális zavarokhoz vezethet. Az észrevétlenül terjedő szén-dioxid nagyobb koncentrációban cselekvésképtelenné tehet, fulladást okozhat.

A kockázatok minimalizálása érdekében előzetes szellőztetés és légtér-elemzés nélkül szigorúan tilos lemenni a borospincékbe!

  • A biztonságos munkavégzés érdekében feltétlenül javasolt gázérzékelő riasztókat felszerelni,
  • huzamosabb föld alatt tartózkodás esetén személyi gázkoncentráció mérő készüléket használni.
  • További védelmet jelenthet a pinceajtó nyitásával egyszerre bekapcsoló, reteszelt mesterséges szellőzőrendszer üzemeltetése. E készülékek, biztonsági berendezések működőképességét rendszeresen ellenőrizni kell, arra a szüreti időszak kezdetén érdemes fokozott figyelmet fordítani.
  • A must forrásának idején javasolt „Figyelem, mustgáz veszély!” feliratot elhelyezni a pince bejáratára.

A korszerű érzékelők semmiképpen nem spórolhatók meg pusztán a gyertyapróbával.

A gyertya lángját ugyanis általában csak 14 százalékot elérő szén-dioxid-tartalom oltja ki, miközben akár már a 9 százalékos koncentráció is öt-tíz perc alatt végzetes lehet.

Önmagát is bajba sodorhatja, aki megfelelő védelem és óvintézkedések nélkül próbál az összeesett, ájult emberek segítségére sietni.

A 112-es központi segélyhívó számon, a helyszín és a megközelítési útvonal pontos megjelölésével kihívott tűzoltók biztonsággal, légzőkészüléket használva tudják kimenteni a mérgezést elszenvedőket.

A legfontosabb alapszabály tehát, hogy amíg az újbor készül, a pincékbe kizárólag megfelelő átszellőztetésük és a szén-dioxid-koncentráció ellenőrzése után lépcsőzzünk le! A mustgáz alattomos gyilkos, de kis odafigyeléssel megvédhetjük magunkat tőle.