Címlap Baranya A paradicsom ...

A paradicsom fővárosa Baranyában: Husztóton 870 fajta különlegességet őriz és termeszt Csendes Ildikó

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mondjuk ki: a földi paradicsom létezik, méghozzá Husztóton – legalábbis Csendes Ildikónak egészen biztos, hogy ott. Itt őrzi és nevelgeti a legkülönlegesebb fajtájú paradicsomokat, amik a világ minden tájáról érkeznek hozzá csak azért, hogy baranyai földbe ültethesse. Többször is jártunk már nála, most hétvégén pedig a fesztiválon mutatta meg, mit is tudnak az aprócska faluban.

Csendes Ildikó (Fotó: Paradicsomkert facebook oldal – NN Fotó)

Negyedik alakalommal rendezték meg Husztóton a paradicsom fesztivált, 1000 látogatót vonzott

A kis baranyai falu elején található az a kert, aminek tulajdonos 840 fajtát termeszt és nevelget. Van közte fekete, zöld és a kék sem egyedi. A paradicsom hobbinak indult, mostanra azonban a megélhetését biztosítja Ildikónak. A falut pedig egy különleges világtérképére próbálja tenni.

Ezen az asztalon több mint kétszáz, a világ minden tájáról származó paradicsomot sorakoztattak fel. Van citrom alakú, de szőlőre hasonlító is (Fotó: Paradicsomkert facebook – NN Fotó)

– Látom ezt a sokszínűséget és beleszerettem. Egyszerűen gyönyörűek és hát nagyon szeretem is a paradicsomot és elkezdtem kutatni, hogy hogyan lehetne ilyenekhez hozzájutni – mesélte korábban Csendes Ildikó, aki rátalált egy olyan csoportra, amiben a világ minden pontjáról őriznek magot. Ezeket pedig levélben küldik el a termelőknek. Így jut Afrikából, de még Brazíliából is mag a baranyai földbe.

Ildikó egykoron a fővárosban és Pécsett is dolgozott. Most pedig a szó szoros értelmében Husztót neki a paradicsom.

– A bolti paradicsomok szerintem ehetetlenek és akkor elkezdtem saját magam termeszteni. A világ minden pontjáról vannak paradicsomjaim és próbálom, hogy melyik az, ami igazából a mi éghajlatunknak megfelelő – mondta Ildikó.

Szinte minden jól érzi magát a magyar földben is. Az íz pedig öntözésen múlik, nem szabad túllocsolni!

jon a levele, sok eső árt neki, mert hamar megbetegszik és azért jó a fóliában termeszteni, mert ott védve van az esőtől

A paradicsomok társaságában az is kiderül, hogy Ildikó 25 évig modellügynökséget vezetett.

– Mindig is vonzott a szépség és a harmónia, próbáltam ezt megvalósítani, és úgy gondoltam, hogy ez sikerülni fog, de ez a műfaj nem arról szól. Ezért úgy gondoltam, hogy váltok és nagyon elvonult életet élek a emberektől. Most gyakorlatilag havonta egyszer megyek be a városba – mondta Ildikó, amikor először találkoztunk.

És a paradicsomokkal együtt múlt el a stressz. Nem véletlen, ezek a zöldségek tele vannak C-vitaminnal.

– Tumorgátló hatása van a likopinnak, ami megtalálható a paradicsomban. A fekete paradicsomokat azért szeretik, mert nagyon magas az antioxidáns hatása, magasabb mint az egyéb paradicsomfajtáknak – mondta Ildikó.

Hatalmas és gyönyörű

Ezek a paradicsomok novemberig, felváltva érnek. Így aki kóstolna egyet világot is megjárt, husztóti csodaparikból, ősz végéig pótolhatja a baranyai településen.

Fotó: Paradicsomkert facebook, NN Fotó