Címlap Gazdaság Hivatalos: (e...

Hivatalos: (egyelőre) 10 százalékos béremelést kapnak a pedagógusok

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megnyugodhatnak a pedagógusok, ugyanis megjelent az a kormányrendelet, amely előírja számukra a tízszázalékos béremelést. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet aláírója Orbán Viktor.

A 2022. január 1-jén hatályba lépő rendelet előírja, hogy a pedagógus előmeneteli rendszer hatálya alá tartozó foglalkoztatottak az alapilletményük húsz százalékának megfelelő ágazati szakmai pótlékra lesznek jogosultak.

Korábban már eldőlt, hogy jövőre több szektorban is nőnek a bérek, így az ápolók, bölcsődei, szociális és kulturális dolgozók is örülhetnek. A pedagógusok béremelését a kormány végül tíz százalékban állapította meg, amiről Gulyás Gergely is elismerte, hogy nem elég. Véleménye szerint jogos a pedagógusok részéről, ha ezt egyelőre nem tartják elegendőnek, ám egy járványhelyzet kellős közepén a kormány részéről most ennél többre nem futja.

A hvg.hu arról ír, hogy a pedagógusok sztrájkbizottsága közleményt adott ki pénteken, amelyben visszautasítják, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalás közben, rendeletben hirdette ki „bérfagyasztó ajánlatát”.

A lap cikke szerint felháborítónak tartja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sztrájkbizottsága, hogy miközben a tárgyalások még nem zárultak le az Emberi Erőforrások Minisztériumával (az újabb fordulót december 15-re tűzték ki a felek), a Magyar Közlönyben már megjelent a rendeletmódosítás, amely szerint januártól 10 százalékos ágazati szakmai bérpótlékot kapnak a pedagógusok. Ezzel a korábban kapott, szintén 10 százalékos juttatással együtt 20 százalék lesz a bérpótlék.

A két szakszervezet etikátlan magatartásnak nevezi ezt, hozzátéve, hogy „meccs közben nem hirdetünk végeredményt.”

A közleményben azt írták: a két szakszervezet évek óta harcolt a tisztességes bérekért, így nem bérpótlékot akarnak. Ezt a kormány azonban nem értette meg szerintük, sőt – mint írták – önmagának is ellentmondva újabb bérpótlékot vezetett be tavaly. „A pedagógusok előmeneteli és illetményrendszerének bevezetésekor éppen az volt a kormányzati szándék, hogy a béremelésekben érvényesüljön egyfajta automatizmust magában foglaló bértábla. Ne pótlékokkal, hanem alapbérnöveléssel emeljék az illetményeket, amelyek valamennyi járandóságba, így pl. a jubileumi jutalomba is beszámítanak.”

A közleményben felhívják a figyelmet, hogy a kormány a 2014-es 101 500 forintos minimálbérrel mint vetítési alappal fagyasztotta be az illetményeket, a mostani újabb „bérfagyasztó”, bérpótlékról szóló rendelkezés pedig további feszültséget okoz szerintük:

januártól egy 17 éves fiatal, akinek szakmunkásvizsgája van, ugyanannyit fog keresni, mint egy 14 éve pályán lévő tanítónő, óvónő.

A szakszervezek szerint a minimálbér és a garantált bérminimum tovább nő jövőre, de a kormány nem tartja fontosnak, hogy azokat is megbecsülje, akik a gyermekeket, a diákokat oktatják és nevelik. „Ezzel a döntésével a kormány ismét megalázta a közoktatásban dolgozókat.”

(via Index)