Hűha: jön a gazdijogsi a felelős kutyatartás érdekében!

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 nap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az állatvédelmet is több olyan kiadvánnyal támogatta a közelmúltban, amelyek információkkal segítették a kutyatartókat. Legújabb kezdeményezésük az úgynevezett gazdijogsi bevezetése, amelyet egy online képzés után szerezhetnének meg a gazdik és a leendő kutyatartók. Az ingyenes képzés szeptemberben indul.

Egy kutya örökbefogadása felelős döntés, nemcsak állatszeretet, hanem kellő ismertek is szükségesek ahhoz, hogy valaki felelős kutyatartóvá, állattartóvá váljon. Nemcsak nevelni, de megfelelően gondozni is meg kell tanulni a házi kedvencet.

Online képzés indul

A Nébih új kezdeményezése, a kutyatulajdonosok online oktatása, amelynek végén gazdijogsit lehet szerezni, minden fontos kérdésre ki fog térni, hogy ismerethiány miatt többé ne szenvedjenek a kutyák

– mondta Pallós László országos állatvédelmi főfelügyelő, a Nébih állatvédelmi osztályvezetője Kossuth Rádió Hajnaltáj című műsorában.

Hozzátette, az ellenőrzéseik során is azt tapasztalják, hogy sok esetben egyáltalán

nem a rossz szándék vezérli gazdákat abban, hogy nem megfelelő körülmények között tarják kedvenceiket, nem megfelelően gondozzák azokat, hanem az ismerethiány, nem értik kutyáikat, nem ismerik milyen szükségleteik vannak.

Éppen ezért tartják fontosnak, hogy mind az aktív, mind a leendő kutyatartók képzésben részesüljenek, hogy az ismerethiány többé ne okozzon gondot se a gazdinak, se a kutyának.

Egyelőre önkéntes és ingyenes lesz, de kötelezővé tennék

A szeptemberben induló képzés elvégzése egyelőre önkéntes és ingyenes lesz. Viszont a közeljövőben szeretnék kötelezővé tenni és a képzés elvégzéshez kötni a kutyavásárlást, örökbefogadást.

Az online elérhető tananyagban többek között arra is ki fognak térni, hogy milyen tényezők figyelembevételével válasszanak a leendő kutyatartók házi kedvencet,

milyen kutyafajta fog az életvitelükhöz a leginkább találni – emelte ki. Hozzátette, a leckékben ezen kívül nagy hangsúlyt fognak fektetni a kutya nevelésének kérdésére is. A tervek szerint ezek elsajátítását videós anyagok fogják támogatni.

Akik levégzik a képzést egy igazolást fognak kapni, egy úgynevezett gazdijogsit, ami bizonyítja, hogy készen állnak a kutyavásárlásra, adott esetben egy kutya örökbefogadására.

A képzés a gazdijogsi.hu honlapon lesz majd elérhető.

Hirdetés
Előző sztori

Folytatódik a jó trend Baranyában

Következő sztori

Mit keres Pécsen a cég, ami “egyszarvúakat kreál és botokat épít”?

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1