Címlap Balhé Időt kért Péc...

Időt kért Pécs polgármestere: újabb háború jöhet a Zsolnay gyárral?

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hosszú csönd után most megint valami készülhet a Zsolnay gyárban; erre utal, hogy a napokban igen érzékeny téma került elő. Ez a ZSOLNAY név használatát érinti, amelyről most csak az önkormányzat és a befektető közösen dönthetnek. „Kísérlet történhetett azonban pár napja arra, hogy ezt a jogot kisajátítsa és megszerezze a gyár vezetése, befektetője” – állította az ellenzék egy sajtótájékoztatón. Pécs polgármestere türelemre intette a gyárat és azt kérte, ne döntsenek erről nélkülük. Kinek adnák el a ZSOLNAY nevet és miért? És „tiszta játéknak” tűnik-e az, hogy valaki egyszerre a Zsolnay gyár svájci-szír többségi tulajdonosának jogi képviselője, és a sikkasztással vádolt Zsolnay cégvezetőt is védi a bíróságon, miközben a polgármester ügyvéd-tanácsadója is egyben?

Az ügy azért fontos, mert

ezen múlhat, hogy a ZSOLNAY nevet, védjegyet ki és mire használhatja a jövőben. Vagyis marad-e „pécsi hungarikum, érték, rang”, vagy rákerülhet bármire, amire a gyár befektetője engedélyt ad pénzért. Most ezt szigorúan szabályozza egy szerződés, illetve egyéb jogi védelem; és csak a gyár tulajdonosai, azaz az önkormányzat és a befektető dönthet közösen ebben a kérdésben. Ezt próbálhatta megkerülni a napokban a gyár menedzsmentje, ami veszélyeket rejt

– állította elsőként sajtótájékoztatón az ellenzék, és szerintük ezt hivatalos dokumentumok is alátámasztják. 

Aggódó kisrészvényesek

A Fidesz frakcióvezetője, dr. Csizmadia Péter azt mondta, „aggódó kisrészvényesek jelezték nekik, hogy megint valami készül a gyárban”. A dokumentumokból az látszik – közölte a politikus, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra összehívott egy közgyűlést, amelyen felhatalmazást szerezhettek volna arra, hogy „a ZSOLNAY szóvédjegy használatát a Társaság alapvető tevékenységéhez kapcsolódó védjegyhasználaton kívül harmadik személyeknek meghatározott időre, ideiglenes jelleggel Magyarország területére ellenérték fejében engedélyezze.”

Magyarul: bárkinek engedélyezhessék a ZSOLNAY védjegy (név) használatát és ezért pénzt kérhessenek

– fejtette ki Csizmadia, és szerinte ez veszélyeket rejt.

Az ellenzéki politikus azt kérte az önkormányzattól, hogy lépjen közbe és vétózza meg az akciót! 

Itt is, ott is

Csavar lehet a történetben, hogy Péterffy Attila polgármester ügyvéd tanácsadója, és az önkormányzati cégek átvilágítását végző ügyvédi csapat vezetője ugyanis az a Bodnár Imre, aki Bachar Najarit, azaz a Zsolnay gyár svájci-szír befektetőjét is rendszeresen képviseli ügyvédként, ahogy a Manufaktúra büntetőügybe keveredett cégvezetőjét is, akit sikkasztással vádol az ügyészség. Nem állítjuk, hogy ehhez az ügyhöz bármi köze lenne az ügyvédnek, de az ide-oda dolgozás adhat egy pikáns szálat – és némi bennfentességet – a történetben, különösen, hogy ő a Zsolnay Porcelánmanufaktúra megbízott jogi képviselője is.  

Dr. Bodnár Imre ügyvéd és Péterffy Attila polgármester

Türelemre intett és időt kért a polgármester

Péterffy Attila higgadt közleményt adott ki, amelyben többek között azt írta: 

„azt kértem a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. közgyűlésén a várost képviselő ügyvédtől, hogy a védjegyegyekkel kapcsolatos napirendi pontokat lehetőség szerint ne tárgyalja a közgyűlés, mert ebben a kérdésben további tájékoztatást szeretnék kérni a tulajdonostól. 

Kérem továbbá mindaddig az ilyen és ehhez hasonló ügyeket a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. közgyűlése ne tárgyalja, ameddig a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. igazgatósáságban és felügyelőbizottságában helyre nem áll a város szerződés szerinti képviseleti jogosultsága.

Az előző városvezetés magatartása miatt ma a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. igazgatóságában és felügyelőbizottságában sincs a várost képviselő tag, amit mindenképpen vissza kell állítani.”

[su_note]A fideszes városvezetés idején elfajuló háború miatt ugyanis az önkormányzat tagjait kizárta a gyár vezetése az Igazgatóságból és Felügyelőbizottságból; de megpróbálták kizárni a Zsolnay család két leszármazottját is: Mattyasoyszky Zsolnay Zsófiát és Mattyasovszky Zsolnay Viktort is. Ez viszont már nem sikerült információink szerint. Velük (is) számos peres eljárásban hadakozik a gyár, illetve ők a gyárral (köztük egyébként pont védjegy ügyek miatt is).[/su_note]

„Ebben a kérdésben további tájékoztatást szeretnék kérni a tulajdonostól” – közölte a polgármester.

Kiknek adná el, és mit akar a ZSOLNAY névvel a gyár?

A Pécs Aktuál napokkal ezelőtt kérdéseket juttatott el a Zsolnay Porcelánmanufaktúra menedzsmentjéhez, illetve a Zsolnay leszármazottakhoz, mert kíváncsiak voltunk az ő álláspontjukra is. Több mint egy hetes várakozás után, lapzártánkig csak Mattyasovszky Zsolnay Viktor válaszolt egy igen alaposnak tűnő, bírósági iratokat is tartalmazó levélben. Ő azt mondja,

„rengeteg veszély rejlik a hosszú és rendkívül bonyolult ügy mögött”, ami a ZSOLNAY védjegyekkel kapcsolatos.

Ugyanis nem csak egy ZSOLNAY védjegy létezik, hanem rengeteg, ahogy arra fentebb már utaltunk. 

– Ez az egész több évre nyúlik vissza és egy

sokkal szerteágazóbb szélhámoskodásról és háborúskodásról szól, mint ami most a sajtóban megjelent 

– közölte Mattyasovszky Zsolnay Viktor, aki azt állította nekünk, hogy ezt a bizonyos Zsolnay szóvédjegyet, amelynek áruba bocsátására a közgyűlésen fel akarták hatalmaztatni az igazgatóságot, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala budapesti tárgyalásán gyakorlatilag teljes egészében megszüntette, azaz törölte 4 nappal a közgyűlés dátuma előtt.

Mattyasovszky Zsolnay  szerint ezzel a törléssel „az egész ügyeskedés értelmét vesztette, mert a Manufaktúrának a saját hagyományos tevékenységi területén (porcelángyártás) kívüli védjegyjogosultságai megszűntek, így arra használati engedélyt sem árulhat harmadik személyeknek.”

Ennek némiképp ellentmond, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elektronikus nyilvántartása szerint a védjegy oltalom továbbra is megvan. Ez Mattyasovszky Zsolnay szerint csak azért van, mert lassú a folyamat: először ugyanis írásba kell foglalni a döntést, csak ezután látszik majd a törlés a nyilvántartásban.

„Sokkal szerteágazóbb szélhámoskodásról és háborúskodásról szól, mint ami most a sajtóban megjelent” – közölte Mattyasovszky Zsolnay Viktor (a kép bal oldalán)

A kávé csak blöff?

A svájci-szír többségi tulajdonos felesége nyilatkozott a Szabad Pécsnek, a lapnak egyetlen konkrétumot mondott, miszerint például saját márkás kávét szeretnének gyártatni. Cséplő Petra hozzátette, hogy ez viszont nem tetszik a Zsolnay leszármazottaknak.

Mattyasovszky Zsolnay Viktor erre a kijelentésre szó szerint azt mondta, hogy

„Még 2017 végén gyártottak le gyorsan pár csomag kávénak csúfolt minősíthetetlen valamit, és hozzá néhány visszadátumozott dokumentumot, kizárólag azért hogy megpróbálják megakadályozni a védjegy törlését.”

Mattyasovszky Zsolnay szerint tehát ez a „saját márkás kávé” ötlet csak blöff, és küldött egy fotót is, amelyen szerinte a „ZSOLNAY KÁVÉ” látszik:

Így nézett ki a ZSOLNAY kávé – Mattyasovszky Zsolnay Viktor szerint.

„Irdatlan katyvasz az egész”

A Zsolnay ügy jó ideje áll a politikai érdeklődés középpontjában is, és ennek sok oka van. Ez a legutóbbi védjegy-akció is témává vált a legutóbbi pécsi Közgyűlésben is, ahol a polgármestert kérdezték erről. Péterffy Attila szerint irdatlan nagy katyvasz az egész, amit „sikerült ebben az ügyben is összehozni hosszú évek szorgos munkájával az elődeinek”. Érdemes megnézni ezt a pár perces jelenetet:

Péterffy Attila egyébként azt mondta, első körben nem tanácsadójára, Bodnár Imrére bízza ezt a tárgyalást a Zsolnay vezetőivel, hanem ő maga vagy Ruzsa Csaba alpolgármester fog tárgyalni. Egyelőre ez még nem történt meg, most előkészítik mindezt.

Jószándékú akció?

Próbáltuk és próbáljuk megszólaltatni a gyár vezetőit is, hogy tisztábban lehessen látni az ügyben; hiszen a nyilatkozatuk nélkül ez csak egy féloldalas történet, mégha puszta találgatásnál valamivel több is a névhasználatra vonatkozó egyértelmű dokumentumok miatt. Ugyanakkor nem zárható ki, hogy jószándékú kezdeményezés áll az ügy mögött a gyár részéről, mert

miért lenne baj, ha pénzt akarnak csinálni abból, amibe pénzt fektettek? Illetve, hogy üzleti megfontolások miatt nem árulnak el azért mindent?

Ezt a lehetséges jószándékot azonban árnyalja a hallgatás, és az, hogy nem folytatnak nyílt, egyenes kommunikációt az ügyben. Még egy rövid közleményt sem adtak ki a politikai megnyilvánulások (ellenzéki sajtótájékoztató, polgármesteri közlemény, önkormányzati közgyűlési szócsata) után. Az érintett védjegy ügyét azonban – a polgármester kérésének megfelelően – levették a napirendről.