Címlap Baranya Ígéretek és h...

Ígéretek és hárítás: nem tudni, mikor ihatnak tiszta vizet a szigetváriak!

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lakossági fórumon próbálták nyugtatni a helyieket.

A tízezer lakosú város csaknem a fele, vagyis ötezer ember tartálykocsiból kapja a vizet azóta, hogy 1,3 milliárd forintból új vízműtelepet építettek, ugyanis

a víz sárga, büdös és zavaros.

Hivatalosan egyébként még nem készült el a beruházás, hanem csak „próbaüzem” folyik, és ugyan az ivóvíz a hatósági vizsgálat szerint a színe és állaga ellenére nem mérgező, senki nem hajlandó azt meginni – érthető módon.

A probléma több mint másfél éve megoldatlan, a témában egy lakossági fórumot szerveztek a városban szerdán, hogy nyugtassák és informálják a helyieket. Mérsékelt érdeklődés kísérte az eseményt, amelyen talán ha 150 ember vett csak részt. A fórumon jórészt ígéretek hangzottak el, illetve érzésünk szerint folyamatos hárításban voltak a felszólalók, mint mondták: ők nem tehetnek semmiről.

Készítettünk egy rövid, videós összefoglalót a legfontosabb állításokról:


Vass Péter, Szigetvár polgármestere azt nyilatkozta a Pécs Aktuál érdeklődésére, hogy „amióta ezt a problémát jelezték a kivitelezőnek (több mint 18 hónapja) azóta nagyon sok vélemény látott napvilágot és nagyon sokféle megoldást kipróbáltak a víz minőségének visszaállításával kapcsolatban, de eddig sikertelenül„.

Bevontunk külső szakértőt, a kivitelező (Szabadics Zrt.) is kipróbált több dolgot, valamint az üzemeltető, a Baranya-Víz Zrt. is több megoldást javasolt, de eddig semmi sem hozott ugrásszerű javulást

– magyarázta a polgármester.

Az, hogy mi a megoldás és mennyi ideig tart, csak a vízügyi szakemberek, a kivitelező (Szabadics Zrt.), a technológus (Hydrofil Kft.) és a műszaki ellenőr (Főber Zrt.) hivatottak megválaszolni – közölte Vass Péter.

„Értelemszerűen, figyelembevéve az eddigi eredményeket, felelősségteljesen nyilatkozni arról, hogy ez a szolgáltatás mikor állhat helyre, szerintem ma senki sem tud”

– erősítette meg lapunknak a polgármester.

A Baranya Víz, amely csak közreműködő a projektben, azt írta érdeklődésünkre, hogy „Szigetváron az ivóvízminőség–javító program keretében megépült, jelenleg próbaüzem alatt álló vízműtelep ellátási területén tapasztalható másodlagos vízminőség-romlás a háló­zaton, ami a fogyasztóknál is érzékelhető, egészségkárosodást azonban nem okoz.

Összecserélték a vezetéket, ezért zavaros a víz?

A városban erős pletyka kering jó ideje. Eszerint 2015-ben „valakik” véletlenül összecserélték a vezetékeket, és fordítva kötötték be a vízmérőt, amiatt pedig a fürdő hűtővize folyt bele az ivóvízbe, és nem fordítva, és részben, vagy egészében ez okozza máig a vízzavarodást.

A polgármester ezzel kapcsolatos konkrét kérdésünkre megerősítette: kizárható, hogy emiatt lenne zavaros az ivóvíz.