Kornél, Soma

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Így változik az élet május 4-től!

/

Hirdetés

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a koronavírus-járvány védekezésének 50. napján bejelentette a szerdai kormányülés legfontosabb intézkedéseinek részleteit.

Emlékeztetett, hogy a védekezés első fázisában az első és legfontosabb cél az egészségügyi rendszer felkészítése volt. “Amíg vakcina nincs, addig a vírus hosszabb távon is velünk lesz, ezért volt szükség az egészségügyi rendszer olyan szintű felkészítése, mely a tömeges megbetegedések szakaszában is elégséges lesz” – tette hozzá. Elmondta, a járványt sikerült lelassítani, a magyarországi számok a világ más országaival összehasonlítva is igen kedvezőek.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy a legrosszabb forgatókönyv fényében határozta meg a kormány a védekezéshez szükséges kórházi ágyakat, lélegeztetőgép-állományt, és a védőfelszereléseket.

Kiemelte, hogy a kormány döntött arról, hogy fokozatosan, szigorú menetrend mellett, a fertőzés területi különbségeire is tekintettel újraindítják az életet Magyarországon.

A leginkább veszélyeztetettekre, illetve a sűrűn lakott területekre tekintettel Budapesten és Pest megye egyes járásaiban nem változnak a kijárási szabályok.

– Négy egyetem összefogásában egy olyan reprezentatív tesztelés indult, melynek segítségével látni fogjuk, hogy a magyar társadalom hány százaléka eshetett át már át a betegségen. A kutatás kapcsán nem csak az aktív fertőzöttekről, de a fertőzésen tünetmentesen áteső emberek számáról is képet kaphatunk – mondta a miniszter.

A kórházakból kimenő és bejövő betegeket kötelező lesz tesztelni, úgy, ahogy az idősotthon valamennyi dolgozóját.

A kormány döntése értelmében május 4-től vidéken a védekezés a továbbiakban módosul:

 • A délelőtt 9:00-12:00 közötti vásárlási időszak továbbra is biztosított lesz az időseknek.
 • A szájeltakarás kötelező lesz a tömegközlekedésen és a boltokban, valamint továbbra is javasolt a 1,5 méteres védőtávolság betartása.
 • Májusban fennmarad a tantermen kívüli digitális tanrend. A kormány még nem hozott döntést júniusról.
 • Az ingyenes parkolás továbbra is érvényes lesz az ország teljes területén.
 • A rendezvénykorlátok továbbra is érvényben maradnak, továbbá augusztus 15-ig 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet megtartani!
 • Vidéken a kijárási korlátozásokat eltörli a kormány.
 • Május 4-től engedélyezett lesz az éttermek, kávézók, szállodák teraszainak és kerthelyiségeinek kinyitása a meghatározott védőtávolság betartásával.
 • Az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak.
 • A strandok, szabadtéri fürdőhelyek, állatkertek, szabadtéri múzeumok kinyithatnak.
 • A profi-, amatőr- és tömegsportban engedélyezik az edzést, valamint a zártkörű sportesemények megtartását is.
 • Az esküvők, temetések, istentiszteletek és szentmisék is megtarthatóak a védőtávolság betartásával.
 • A magánegészségügyben a kormány feloldja a korlátozásokat.

Gulyás Gergely hozzátette, hogy az érettségit biztonságban le lehet vezényelni, az ország felkészült a május 4-i vizsgákra.

Biztosított, hogy az EU-val összhangban állnak a magyar intézkedések, ezt az európai bizottság alelnöke is megerősítette szerdán.

Végül a közigazgatásban is egyszerűsítésekről döntött a kormány, így néhány ügycsoport kivételével közigazgatási engedélyezési eljárás nélkül, csupán bejelentéssel gyakorolhatóak lesznek a tevékenységek.

Hirdetés

Előző sztori

Jakab Ferenc: Most mindennél fontosabb, hogy részt vegyünk a szűrővizsgálatokon

Következő sztori

Máris akcióba lendültek a balatoni vendéglátósok, készülnek a szezon indulására!

Legutóbbiak innen: Koronavírus