Címlap Közélet Vége a bulina...

Vége a bulinak, ezrek ünnepeltek a Szent István téren

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nyolcig övék a tér

A beszédek után este nyolc óráig zeneszó mulattatja a jelenlévőket, után a résztvevőknek el kell hagyniuk a területet. A zenés záróbuli este kilenckor kezdődik a Pezsgőházban

Néhány beszéd is elhangzott

Az utolsó felszólaló, a magát feminista katolikus teológusnak tekintő Perintfalvi Rita Ferenc pápa Orbán Viktor által félreértelmezett szavairól, a délelőtti családi napról, valamint a felvonulókat érintő gyűlöletről és Magyarországon jelen lévő diktatúráról és bántalmazó politikáról (is) szónokolt.

Steiner Kristóf beszéde után Pálné Kovács Ilona az egyetemi modellváltásról és a helyi önkormányzatok korlátozásáról, a jog- és esélyegyenlőség fontosságáról is értekezett, majd a szivárványcsaládokat hozta szóba, így fia, Pál Márton és barátja történetével példálózott.

Beszédet mondott a Budapest Pride egyik szervezője is, aki szerint történelmi pillanatnak lehettünk tanúi Pécsen. Egy másik szónok az állami gyűlöletkeltéssel szembeni összefogás fontosságát hangsúlyozta.

Figyelem! Steiner Kristóf is Pécsen bulizik!

Kollégánknak még a beszéde előtt sikerült mikrofonvégre kapnia Steiner Kristófot, a külföldön élő valamikori magyar tévésztárt, aki egykori pécsi élményeiről és a mostani felvonulásról is örömmel osztotta meg gondolatait. Azt is megtudtuk, hogy zenélni fog a Pezsgőházban tartandó afterpartin.

Vannak, akik nem érzik olyan jól magukat

Néhány ellentüntető kiemelt figyelmet kap a rend őreitől, képünk a Szent István tér alján, a déli oldalon, a Kórház tér közelében készült:

Végállomás: a Szent István tér

A tömeg ellepte a parkot.

A menet eleje megérkezett a felvonulás célállomására, a Szent István térre – egészen pontosan a Pezsgőház előtti szűkös térre. Az épületben tartják meg este az esemény afterpartiját – elvileg zárt körű buli keretében.

A Széchenyi tér

Megérkeztek a felvonulók a város főterére, egyelőre problémák nélkül zajlik az esemény.

Vannak páran, akik a belváros főterén várnak a felvonulók menetére – erős rendőri biztosítás mellett:

Rendbontásról egyelőre nincs információnk, a biztonságot civil ruhás rendőrök felügyelik a menetben.

Kollégánk információja szerint a műveleti területen – azaz a vonulással érintett utcák egyikében-másikában – jelenleg három esküvőt is tartanak! Micsoda nap!

A felvonulók közelednek a Széchenyi tér felé, ahol jelenleg csak a menetet biztosító rendőrök vannak – nemsokára azonban gyökeresen megváltozik majd a helyzet:

Itt a (nem mindenki által) várva várt pillanat!

Eljött az idő! 16 óra után pár perccel elkezdődött az ország első vidéki melegfelvonulása Pécsen. A néhány ezres tömegben fiatalok mellett gyakorlatilag minden korosztály képviselteti magát, sokan külföldről érkeztek a pécsi vonulása.

Korábban írtuk:

Közeledik az ország első vidéki melegfelvonulásának egyik legfontosabb pillanata: amikor kezdetét veszi maga a Pécs Pride. Fél órával a menet indulása előtt gyakorlatilag megtelt a Kossuth tér.

Információnk szerint egy váratlan csőtörés miatt az útvonalon eredetileg szereplő egyik utca helyett egy másikon halad majd a menet.

Ígéretéhez híven megjelent a tömegben Nemes Balázs, a Momentum országgyűlésiképviselő-jelöltje is:

Az ellentüntetők már mondják a magukét

Már megkezdték a beszédeket a Barbakánnál gyülekező ellentüntetők szónokai. Íme egyikük:

Nagy a készülődés a Barbakánnál is

Nagy a rendőri készültség a Barbakán környékén is, ahol a Mi Hazánk Mozgalom tagjai és a Betyársereg készül ellentüntetésre.

Még korábban írtuk:

Az eddigiekben a tízből hat pécsi lakos által elutasított rendezvényre való készülődésről tudósítottunk, egyebek mellett arról, hogy a rendőrség már a kora délelőtti órákban elszállíttatta a rossz helyen parkoló autókat, majd a zsarul körbekordonozták a felvonulást által érintett utcákat és tereket – így például a Széchenyi teret és a Székesegyház előtti területet -, és beszámoltunk arról is, hogy a Pride szervezői előzetesen bejárták a menet útvonalát.

Háromnegyed órával az indulás előtt

Szép lassan telítődik a Kossuth tér, egyre többen jelennek meg a gyülekezőhelyen. A résztvevők számos elfoglaltságot találhatnak maguknak, civil szervezetek képviselőivel beszélgethetnek, különböző játékokkal szórakozhatnak, egyszóval mozgalmasan telik az idő. Akinél nincs szivárványos zászló, az 1500 forintért vásárolhat egyet.

Íme egy kis összefoglaló:

Másfél órával az indulás előtt

A Kossuth téren másfél órával a kezdés előtt azért kezdtek szállingózni a résztvevők, vannak, akik Spanyolországból érkeztek (vagy egyszerűen csak büszkék arra, hogy spanyol melegek):

Néhány bátrabb magyar különleges “szerencsekerékkel” készült:

Két órával az indulás előtt

Két órával a menet indulása előtt a Kossuth téri gyülekezőhelyen még nem volt nagy a tömeg, mindössze néhányan készülődnek a nagy eseményre.

A Széchenyi tér ugyanakkor teljesen kiürült: