Címlap Gazdaság Indulhat a ve...

Indulhat a verseny: 15 pécsi telekre pályázhatnak a fiatal családok

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elindult a fiataloknak féláron építési telket biztosító, Dénesi Ödön építész nevét viselő program – közölte az önkormányzat. Ez kedvezményes telekvásárlási lehetőséget biztosít Pécsett maradó, vagy a városba visszaköltöző fiataloknak, akik ezzel a segítséggel első lakásukhoz juthatnak hozzá. A telkekre november végéig lehet pályázni, a nyertes pályázók kiválasztásáról bírálóbizottság dönt, az eredményhirdetés jövő év márciusában lesz.

15 telekre lehet pályázni

A 15 darab, közművesített telket független értékbecslő által meghatározott piaci értékük 50 százalékáért lehet megvásárolni Pécs északkeleti részén, a Hársfa utcától északra, a Mécses utcában.

A jelenleg a Pécsi Vagyonhasznosító tulajdonában lévő telkeket csak saját célra lehet használni. Az adásvételi szerződésben rögzítik majd, hogy három éven belül használatbavételi engedélyt kell szerezni a telkeken felépített házakra.

Íme a feltételek:

  • A telket vásárlók nem lehetnek fiatalabbak 18 és idősebbek 40 évesnél.
  • A pályázat elbírálása során előnyt élveznek a családi adókedvezményre jogosult, továbbá
  • a felsőfokú végzettséggel, szakképzettséggel vagy szakképesítéssel rendelkező pályázók.

A nyertes pályázók kiválasztásáról bírálóbizottság dönt, amelybe a pécsi önkormányzat, a Pécsi Tudományegyetem, a Baranya Megyei Szakképzési Centrum, a Pécsi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzata és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. delegál tagokat.

A november végéig tartó pályázati időszakban a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. két alkalommal hirdet meg helyszíni bejárást az építési telkekre: október 28-án és november 15-én.

A pályázatot elektronikusan várják, beadásának határideje: november 30. Eredményhirdetés és szerződéskötés: 2022. márciusban várható.

A részletes pályázati kiírás a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. weboldalán, a pvh.hu-n érhető el.

A pécsi városvezetés választási programjának kiemelt célja a helyi és az egyetemen tanuló fiatalok Pécsett tartása, illetve visszacsábítása a városba. Ennek megvalósításához fontos, hogy az önkormányzat növelje a fiatalok lakhatási esélyeit. Ebben nyújt segítséget a Dénesi Ödön-program, amely kedvezményes áron biztosít telkeket a városban hosszú távra tervező, képzett fiatalok számára. Amennyiben a most meghirdetett első ütem sikeres lesz, a későbbiekben málomi, illetve rózsadombi telkekkel folytatódhat a Dénesi Ödön-program.