Címlap Közélet Jó gyereknek ...

Jó gyereknek lenni Magyarországon a WHO jelentése szerint

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jobb esélyeik vannak a magyar gyerekeknek, mint az amerikaiaknak vagy az új-zélandi kölyköknek a világszervezet felmérése szerint.

A WHO, az UNICEF és a The Lancet tudományos folyóirat közös „A Future for the World’s Children?” című jelentését egy 42 főből álló nemzetközi bizottság állította össze, amelynek tagjai gyermek-egészségügyi szakértők.

A jelentés egy olyan 180 országot átfogó globális mutatót használ, amely összehasonlítja a gyermekek fejlődési lehetőségeit, az egészségügy és az oktatás helyzetét, a táplálkozást, a fenntarthatóságot, az üvegházhatású gázkibocsátás mértékével és az adott ország vagyoni egyenlőtlenségeivel.

A jelentés szerint Norvégiában, Dél-Koreában, Hollandiában, Franciaországban, Írországban, Dániában, Japánban, Belgiumban, Izlandon és az Egyesült Királyságban van a gyermekeknek a legjobb esélyük a túlélésre és a jólétre. A legrosszabb kilátásokkal a Közép-afrikai Köztársaságban, Csádban, Szomáliában, Sierra Leonéban és Guineában élő gyerekek néznek szembe.

Magyarország a 29. helyen szerepel a listán, Ausztria (19), Szlovénia (25) és Horvátország (28) mögött.

Magyarország a régióban megelőzi viszont Szlovákiát (30), Lengyelországot (33) és Romániát (80). Világviszonylatban Magyarország az Egyesült Államoknál (39) és Új-Zélandnál (32) is jobb pontszámokat kapott.

A károsanyag kibocsátást vizsgáló fenntarthatósági listán Magyarország a 127. helyet érte el.

(via VG)