Címlap Baranya Jól bánnak az...

Jól bánnak az ukrajnai menekültekkel Baranya megyében

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az ukrán-orosz konfliktus okozta válsághelyzettel kapcsolatos megyei feladatok egyeztetése érdekében ült össze a Baranya Megyei Védelmi Bizottság március 16-án a Baranya Megyei Kormányhivatalban.

Az ülésen dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke ismertette a jelenlévőkkel a március 10-én megjelent, az ukrajnai menekültekkel kapcsolatos humanitárius feladatokat részletező kormányrendeletben foglaltakat. Mint elmondta, a Védelmi Bizottság gondoskodik arról, hogy – a karitatív szervezetek, a hivatalok, a civil önkéntesek és az önkormányzatok közreműködésével – Baranyában is azonnali, hatékony segítséget kapjanak az Ukrajnából érkezők.

– Fontos, hogy a segítségnyújtás formáit a helyi viszonyokhoz igazítsuk – hangsúlyozta dr. Horváth Zoltán. Hozzátette: az állami intézményekhez forduló menekülteknek a lehető legszélesebb körű támogatást, információt fogják nyújtani, legyen szó okmányügyintézésről, egészségügyi vagy gyógyszerellátásról, lelki segélynyújtásról vagy éppen szálláskeresésről.

A megyei védelmi bizottság elnöke kiemelte, a háború kitörése óta folyamatosan egyeztetnek az önkormányzatokkal, a karitatív szervezetek helyi képviselőivel, az egyházi vezetőkkel, a Pécsi Tudományegyetemmel, az oktatási intézmények fenntartóival, valamint a baranyai katasztrófavédelmi, honvédelmi és rendvédelmi szervekkel.

– Jól látszik, hogy mindenki szeretne segíteni az otthonukat elhagyni kénytelen, bajba jutott embereken. Ha a sok helyről érkező segítő szándékot jól hangoljuk össze, még többet, még eredményesebben tehetünk a háború elöl menekülőkért. Ebben lesz nagy szerepe a megyei védelmi bizottságnak – mondta a kormánymegbízott.

A megyei védelmi bizottság elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány több éjjel-nappal hívható zöld számon is segít az Ukrajnából menekülőkön. Az ügyfélszolgálat a Magyarországról ingyenes hívható 06/80-310-310-es, az Ukrajnából ingyenesen hívható 0-800/504-546-os, az egyéb országokból hívható +36/1-550-1828-as telefonszámon, valamint a [email protected] elektronikus levélcímen továbbra is várja a menekültek vagy az önkéntesek, a befogadó családok megkereséseit.