Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécs Aktuál megrendelésére a sok évtizedes múlttal és szakértelemmel rendelkező Szocio-Gráf Piac- és Közvélemény-kutató Intézet végzett reprezentatív közvélemény-kutatást Baranya 1 és Baranya 2 választókerületében. Most az 1-es eredményeit közöljük. Cikkünk folytatásában a Baranya 2 körzet eredményeit mutatjuk majd be.

Nincs kormányváltó hangulat

A Szocio-Gráf kutatása szerint nincs kormányváltó hangulat Baranya 1-es választókerületében, ahol úgy egyáltalán a politika és a közügyek iránt is csak a megkérdezettek 13%-a érdeklődik nagyon, és 28%-a inkább érdeklődik, mint nem.

Kormányváltást ugyanannyian szeretnének, mint akik nem (44-44%), míg 12% nem válaszolt a kérdésre. Ebből következtetnek a kutatók arra, hogy nincs valódi kormányváltó hangulat.

Mellár Tamás lejtmenetben, Kővári jön fel

A hivatalosan regisztrált jelöltek közül Mellár Tamás, Kővári János és Bognár Szilvia ismertsége számottevő, de ez várható is volt. A legismertebb Mellár (82%), őt követi Kővári (73%), majd Bognár Szilvia (35%). Érdekes azonban, hogy amikor szabadon kellett megnevezni a jelenlegi országgyűlési képviselőt a körzetben, akkor csak 65%-uk találta el Mellár Tamást, 33%-nak fogalma sem volt, ki képviseli a Parlamentben.

Izgalmas mutató az is, hogy a három szereplő politikai alkalmasságát vizsgálva az első helyen Kővári János áll (3,2-es átlaggal), őt követi Bognár Szilvia (2,9-es átlaggal), míg Mellár Tamást 2,8-as átlagúra értékelték a válaszadók, tehát körülbelül azonos szinten tartják alkalmasnak a jelölteket azok, akik legalább hallomásból ismerik őket.

A további adatokból is az látszik, hogy Mellár Tamással kapcsolatos elégedettség némileg csökkent. A szimpátiaversenyben (ami nem az alkalmasságot mutatja) is Kővári János áll az élen (3,1-es átlag), őt követi Bognár Szilvia (3-as átlaggal), majd Mellár Tamás (2,8-cal).

Mellár Tamás eddigi munkájával mindössze 7% elégedett teljes mértékben, és a megkérdezettek 16%-a adott 4-es osztályzatot a munkájára.

Látszólag jobban áll a Fidesz-lista, de van itt valami…

A Szocio-Gráf kutatásából kiderül, hogy a megkérdezettek 57%-a Orbán Viktort tartja az alkalmasabb miniszterelnöknek, és csak 27%-uk nevezte meg Márki-Zay Pétert. Ez egyébként illeszkedik a legfrissebb országos mérések trendjébe is, sőt: a közvélemény-kutatók már ennél is erősebbre mérik Orbánt országosan.

38% vs. 27%

A Fidesz népszerűsége összességében (minden megkérdezett, vagyis a teljes minta esetén) 38%-on áll a körzetben, míg az ellenzék listája, az Egységben Magyarországért esetében ugyanez az adat 27%. A biztos szavazók és a pártpreferenciával rendelkező biztos szavazók esetében még nagyobb a különbség a Fidesz és az ellenzéki lista támogatottsága között.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy magasnak nevezhető azok aránya, akik nem válaszoltak erre a kérdésre, vagy nem tudtak válaszolni. Ha ezeket a csoportokat is beleszámítjuk a listák támogatottságának arányaiba, akkor már nem annyira egyértelmű a Fidesz előnye. A háttérváltozók szerint ugyanis azok, akik nem árulták el, vagy nem tudtak válaszolni, többségükben a baloldal felé húzhatnak, és csak negyedrészben a jobboldal felé – számította ki a Szoci-gráf. Tehát a különbség a két lista között a valóságban pár százaléknyi lehet mindössze, hibahatáron belüli.

Papíron vezet Kővári János, de semmi sem biztos

Hasonló adatokat mutat a mérés akkor is, amikor arra kérdeztek rá a kutatók, hogy melyik jelöltre voksolnak majd. Itt is Kővári János került előre a teljes mintában 36%-kal, Mellár Tamásra pedig 29% mondta azt, hogy rá szavaz.

Viszont ebben az esetben is rendkívül magas azok aránya (20%), akik nem akartak, vagy nem tudtak válaszolni erre a kérdésre. Van azonban egy fontos különbség a lista támogatottságához képest. Ebben az esetben – az attitűdváltozók alapján számított adatokból – sem derülnek ki hibahatáron kívüli különbségek, így ez a „párharc” is nagyon szorosnak tűnik.   

Átkacsintás

A mérés egyik fontos megállapítása, hogy a jobboldal felé húzó pécsiek nem annyira elutasítóak más pártok jelöltjeivel szemben, mint a baloldaliak. Míg mondjuk a DK szimpatizánsai rendkívüli mértékben elutasítják például Kővárit, addig a Fidesz szimpatizánsainak 3,1%-a támogatná Mellárt, ha úgy adódik; és 2,6%-uk akár Bognár Szilviát is.

A legérdekesebbek viszont a Kétfarkú Kutyapárt szimpatizánsai, akik közül 16,7% állítja, hogy Kővári Jánosra is szavazna,

míg 23,3%, Mellár Tamásra.

Mindez azt jelenti, hogy mind a kutyapárt, mind Bognár Szilvia roncsolja egyaránt a baloldal és a jobboldal jelöltjét is, a két politikai szereplő nem csak egyirányba hat.

Meglepetést okozhat Bognár Szilvia

A közvélemény-kutatás másik fontos megállapítása, hogy Bognár Szilviát eddig rendesen alulbecsülte a baloldal. Ahhoz képest, hogy milyen durva lejárató akciókkal támadták, az ismertsége, népszerűsége és alkalmassága is magas.

Abban az esetben, ha kedvenc politikusukra nem szavazhatnának, akkor a megkérdezettek 25%-a szavazna Bognár Szilviára, és egészen konkrétan 32,7% Mellár helyett és 23,3% Kővári helyett. Más szavakkal,

a mérésből az látszik, fájdalmas százalékokat visz majd el április 3-án Bognár Szilvia Mellár Tamás elől, és vihet el Kőváritól is.

A mérésből pedig nagyon úgy néz ki: új, súlyos politikai szereplő növekszik Pécsett, aki idővel komoly tényezővé válhat nemcsak a baloldalon, hanem a politikai paletta közepe felé húzó szavazóknál is.  

Összefoglalva

A Szocio-Gráf kutatói szerint

rendkívül kiélezett verseny van Mellár Tamás és Kővári János között,

Bognár Szilvia pedig komoly meglepetést okozhat mindkettőnek áprilisban; hosszú távon pedig egészen biztosan, ha politikai szereplő marad.

A jelenlegi kutatásból az látszik, hogy bár rezeg a léc Mellár Tamás alatt, veszített korábbi támogatottságából, végül 1-2 százalék fog dönteni a két jelölt között, vagyis

egy hajszálnyi lesz majd a különbség április 3-án.


A mérés metodikája  Számítógéppel támogatott telefonos interjúk (CATI) készítése standardizált kérdőív segítségével. 600 fős minta, ahol a mintavételi hiba +/-4,0%. A reprezentativitás véletlen kiválasztásból adódó eltéréseit többdimenziós (nem, kor, iskolai végzettség) súlyozással állították helyre. A háttérelemzések során csak a statisztikai próbák során szignifikánsnak mutatkozó eltéréseket közölte a Szoci-Gráf. A mintavétel időpontja: 2022. március 1-4.