Kétszázan tüntettek Pécsett az SZFE-s diákok mellett, illetve a színművészeti egyetemért

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szolidaritási flashmob-ot szerveztek a pécsi Színház téren a Színház- és Filmművészeti Egyetemért. A főszervező, Vatai Éva azt mondta, felháborító, ami az egyetemmel történik, azért gyűltek össze, hogy támogatásukról biztosítsák a fiatalokat, akik Budapesten harcolnak az iskolájukért. 

Az alig 20 perces eseményre kétszázan gyűltek össze.

Herczeg Adrienn, a szabadúszó színművész felolvasta Schiling Árpád rendező sorait, kiáltványát, majd a tömeg elénekelte az SZFE diákjainak dalát.

A főszervező, Vatai Éva a Pécs Aktuálnak azt mondta, teljesen spontán szerveződés volt ez, mert felháborítónak tartják, hogy

“kitették az SZFE-s diákokat a saját iskolájukból azáltal, hogy kényszerhelyzet elé állították őket”

– magyarázta.

Az eseményen végig ott voltunk, és élőben tudósítottunk. Aki lemaradt volna a rövid eseményről, az itt pótolhatja:

Szolidaritási flashmob a pécsi Színház téren a Színház- és Filmművészeti Egyetemért – Élőben a Pécs AktuálonGepostet von Pécs Aktuál am Mittwoch, 2. September 2020

Mint azt korábban a Pécs Aktuál megírta, lemondtak a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetői és szenátusa, mivel az intézmény fenntartását keddtől átvevő alapítvány “minden alapvető jogkörétől megfosztotta” – közölték az SZFE rektorhelyettesei még hétfőn.

“Építkezni szeretnénk”

Az egyetemen azért áll a bál, mert Vidnyászky Attilát nevezték ki az intézményt működtető kuratórium élére. Pár nappal ezelőtt Vidnyánszky részletesen beszélt arról a Kossuth rádióban, hogy szerinte mi áll a balhé és a támadások mögött igazából, illetve azt is elmondta, mit szeretne tenni az egyetemen. Ezt a beszélgetést itt tudja meghallgatni – ha érdekli a másik fél álláspontja is.

“El kell kezdeni tárgyalni, egyeztetni. Nem az a szándék, hogy elpusztítsuk, ami van. Építkezni szeretnénk, úgy néz ki, hogy a kormány biztosít a kapacitás-bővítésre megfelelő fedezetet, azaz plusz osztályok indulhatnak és komolyan megkezdjük egy új campus megtervezését, mert méltatlan, ahogy az oktatás zajlik”

– szögezte le a kuratórium elnöke.

Mint elmondta, tudta, hogy az átalakítás nem fog egyszerűen menni, sokan fognak tiltakozni és lesznek támadások, de

“ilyen szintű gyűlöletre, nyílt fenyegetésre” nem számított. “Nem hittem, hogy idáig jut a szakma. A színész- és rendező-, illetve filmes képzéshez már a rendszerváltáskor hozzá kellett volna nyúlni. A dolog mindig ideológiai alapon történt, a főiskola nagyon fontos intézménye volt a kommunista rezsimnek is”

– fogalmazott.

Eddig is állami intézmény volt

“A Színház- és Filmművészeti Egyetem eddig is állami intézmény volt, nem pedig magánegyetem. A fenntartó magyar állam kormánya döntött most úgy, hogy így fogja ezentúl működtetni, tehát a dolog jogilag teljesen tiszta.

Egyszerűen arról van szó, hogy miközben egy sor nagyon tisztességes, komoly szakemberről beszélünk, akik most hallgatnak, van egy hangos klikk, egy bagázs”

– vélekedett a műsorban Vidnyánszky Attila.

Akit még érdekel a téma, annak ezt a friss beszélgetést is ajánljuk:

Előző sztori

Újabb sikert könyvelhet el a Pécsi Tudományegyetem

Következő sztori

Csaba Márton irdatlan nagy góljával győztek a vízipólósok