Címlap Baranya A békéért zar...

A békéért zarándokolhatunk Pécsről Máriagyűdre

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Két év kihagyás után ismét megrendezik a tradicionális, 25 kilométeres zarándoklatot Pécs és Máriagyűd között szombat reggel.

A javarészt az 58-as főúton haladó, idén tizenötödik alkalommal megrendezendő zarándoklaton gyalogosan és kerékpáron is részt lehet venni, a zarándokokat a békéért való imádkozásra is kérik.

A Pécsi Egyházmegye közlése szerint a gyalogos résztvevők május 7-én reggel 6.30-tól gyülekezhetnek Pécs határában a II. János Pál útján található, korábbi FEMA-parkolóban, és 7.30 órakor indulnak az 58-as úton Szalánta, majd pedig a Tenkes csárda érintésével Máriagyűdre. A kerékpáros zarándokok 8.30-kor indulhatnak a székesegyháztól a kegyhelyre. A zarándoklathoz az út során bárhol lehet csatlakozni.

Útközben a zarándokok Szalántán és a Tenkes csárdánál tudnak majd pihenni, regenerálódni, az úton pedig folyamatos lesz az orvosi ügyelet, míg a megállóhelyeken és Máriagyűdön érkezéskor szükség szerint vizet osztanak, valamint lehetőség lesz a kulacsok megtöltésére is.

A Siklóshoz tartozó település híres kegytemploma előtt Felföldi László pécsi megyés püspök mutat be szabadtéri szentmisét délután három órakor.

A Siklóshoz tartozó Máriagyűd a Mária-tisztelet egyik legrégebbi magyarországi kegyhelye, több jelentős zarándokút csomópontja, végpontja. A rómaiak idején is lakott településen 1333-ban már plébániatemplom állt, és a török időkben is folyamatosak voltak ott a keresztény istentiszteletek.

Mintegy hét évvel ezelőtt ért véget az a fejlesztés, amelynek keretében 600 millió forintos beruházással gondoskodtak a kegytemplom statikai megerősítéséről, homlokzatának rekonstrukciójáról, valamint befedték a szabadtéri oltárt és az imaudvart magában foglaló teret.