Címlap Közélet Közösség A Janus Panno...

A Janus Pannonius Gimnázium a legjobb pécsi középiskola

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Két pécsi középiskola szerepel a HVG 2022-es gimnáziumi rangsorának első száz helyezettje között: a Janus Pannonius Gimnázium az 53. helyen, míg a Leőwey Klára Gimnázium a 87. helyen szerepel. Így a lista szerint nem került be a legjobbak közé a nagymúltú Nagy Lajos Gimnázium sem.

A legjobb tíz középiskola között csak egy Budapesten kívüli szerepel, a százas rangsorban összességében több a vidéki iskola, mint a fővárosi. Igaz, idén nem minden megyéből került gimnázium a listára: Békés és Tolna megyei középiskola nincs a rangsorban.

Baranya megyéből a Janus és a Leőwey került be a legjobb száz közé, némi meglepetésre nincs ott a Nagy Lajos Gimnázium.

Ebben az évben is több mutatót vettek figyelembe a HVG-rangsor készítői. Az egyik ilyen a 10. évfolyamosok 2019-es kompetenciamérésének iskolai átlaga szövegértésből és matematikából – a koronavírus-járvány miatt 2020-ban ugyanis elmaradt az országos képességfelmérés. Fontos szempont volt a 2019/2020-as tanév végén az érettségi bizonyítványokba bekerült eredmények iskolai átlaga magyarból, matematikából, történelemből és idegen nyelvekből, valamint az emelt szintű érettségik aránya.