Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sokan elsétálnak mellette, pedig többet érdemelne a Pécsett található imahely. Jakováli Hasszán pasa 1630-as években épült dzsámija az ország egyetlen olyan dzsámija, ahol minaret is áll. Sőt, ha betekintünk az épületbe, annyi eredeti török falfestést találunk a kupolában, ami még Isztambulban is ritkaságszámba megy. Nem mentünk el mellette, végigjártuk a legizgalmasabb pontjait!

Korsót vájtak a falba, hogy jobb legyen a kupola hangzása

Pirossal jelöltük a korsókat

Elképesztő, de Pécsett már az 1630-as évek elején is figyeltek az tér akusztikájára, hangzására. A kupola „lyukasnak látszik” belülről, pedig azok a lyukak komoly funkciót töltenek be. Korsók szájai, amiket azért vájtak a kupolába, hogy erősítsék az imahely hangzását. A korsók száját bevakolták, ezek a hártyák pedig – mint a membrán – az akusztika javítását szolgálják.

Ebben a dzsámiban az a legnagyobb érték, hogy dzsáminak is épült

Pécs városában kilenc dzsámiról tudnak a történészek, de mindegyik egy templom átépítésével készült, a Kórház téri dzsámi viszont dzsáminak épült. Ugyanakkor műemlékvédelmi okokból már nem tartanak szertartásokat.

Miért ide épült ez a dzsámi?

Épületek fogják közre, de ez évszázadokkal korábban is így volt – 240 évig kórházkápolnaként működött

Az építtető Jakováli Hasszán pasa Memi pasa unokája volt, és szerette volna, hogy a családi vagyon egyben maradjon, ezért ide építkezett. Pedig ő kanizsai pasa volt, nem pécsi.

A bejárata eredeti, csiszolt sztalaktit (függő cseppkő) díszíti

A reneszánsz kori kövek, amiket felhasználtak – a dzsámi ezen bejárata belülről tekinthető meg

A bejárati kapuzat kézzel csiszolt, amin jól megfigyelhető a sztalaktit díszítés. Ennek érdekessége, hogy reneszánsz köveket csiszoltak át, de a munka nem volt elég precíz. Néhol kikandikálnak a reneszánsz puttók (kisgyerekként ábrázolt angyal) szárnyai. Érdemes elidőzni alatta és keresgélni.

Damaszkuszi rózsa, 17. századi zene

Életkép a múzeumból

A dzsámi az elmúlt három évben zárva tartott, nemrég azonban új kiállítással nyitotta meg kapuit, ahol játékosan mutatják be a török időket. Itt nemcsak török teát lehet kóstolni, hanem a damaszkuszi rózsát is meg lehet illatolni. Sőt, tapogatni, simogatni is lehet különböző selyemkendőket. A zene, ami szól pedig eredeti, 17. századi szufi zene, ami a dervisek kedvence volt.

A múzeum – hétfő kivételével – mindennap látogatható 10.00 és 18.00 óra között.