Címlap Közélet Közösség Brüsszelben n...
Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Brüsszelben hoz létre új központot a Mathias Corvinus Collegium (MCC) – közölte az intézmény.

Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány kuratóriumi elnöke az intézmény tanévnyitóján közölte, hogy Magyarország tudásnagyhatalommá nőtte ki magát, amelyben nagy szerepet vállal az MCC, s amelynek nem titkolt célja a magyar tehetségek gondozása.

Szalai Zoltán főigazgató a brüsszeli központ októberi megnyitásáról elmondta: amellett, hogy konferenciáknak, könyvbemutatóknak is otthont ad, a jövőben diákjaik rendszeresen járhatnak tanulmányutakra is. Ez támogathatja a fiatalokat abban, hogy jobban megismerjék az európai politikai és gazdasági folyamatokat.

A főigazgató az elkövetkező időszak programjait ismertetve kiemelkedő fontosságúnak nevezte a szeptember végén tartandó MCC Budapest Summit nemzetközi konferenciát, amelyen az orosz-ukrán háború gazdasági következményei lesznek a középpontban.

Ősztől a Visiting Fellowship Program részeként tizenöt külföldi szakember erősíti az MCC oktatói állományát. Közülük a tanévnyitón Ács Zoltán magyar származású amerikai kutató a nemzeti identitás fontosságát hangsúlyozta, Peter Boghossian amerikai filozófus és Csepregi Gábor magyar származású kanadai filozófus, filozófiai antropológus a kritikus gondolkozásra ösztönözte a diákokat, míg John Laughland, az Oxfordi Egyetem alumnusa a háború okozta gazdasági és politikai nehézségekről beszélt.

Az idei évben, az MCC-ben rekordszámú, csaknem 6000 hallgatóval kezdődött meg a tanév 24 képzési helyszínen. A felső tagozatos általános iskolásoknak szóló Fiatal tehetség program a Kárpát-medence huszonhárom városában mintegy 1500 diákkal indul, a Középiskolás programban tizenöt központban 3700, az Egyetemi programban pedig hét központban 600 diák tanul szeptembertől. Emellett roma tehetség-, valamint közéleti programokat is indítanak.

(MTI)