Címlap Közélet Közösség Nagy ötlet: é...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pécs egykori Vidámparkjának helyén hetek óta mozgolódnak a Biokom emberei. Egy civil ötlet és kezdeményezés hatására megvalósulni látszik a Mesepark. Körbenéztünk, hogy mi látszik már!

Honnan indult ez a nagyszerű ötlet?

Kőmorzsoló a Mecsekben

A Mecseket kedvelők bizonyára emlékeznek Baráth Gábor és Császár Levente nevére, akik három hatalmas óriással és annak legendájával frissítették fel a turisztikai attrakciót sorát Baranyában. Most újabb kezdeményezésük kezd révbe érni, ez pedig nagy öröm számunkra is, hiszen a hányatott sorsú Vidámpark területe kicsit szebb képet mutat majd.

Megvalósul a két alkotó ötlete, készül a Mesepark!

Ide a picik be is bújhatnak majd. Ez lesz a törpék bányalejárója

Császár Levente mesemíves évtizedek óta kutatja a környék és a Mecsek legendáit. Ő írta A pécsi Dömör király címet viselő mesekönyvet, ami a pécsi szén megtalálásának történetét mondja el. A mesepark lényege pedig erre alapoz. A gyerekek az egykori Vidámpark területén találkozhatnak a mesekönyv szereplőivel, valamint a legendákkal is. Többek közt a Kantavár, a Szamárkút, a Gyükés, a Lámpásvölgy történetével is. A Dömör-kapu mondája a Dömör törpékről szól, akik a bányában dolgoznak.

Már épül a bányalejáró, bontják a bontandót

A bányalejáró a Vidámpark bejáratától jobbra esik majd. Ide a gyerekek egy picit be is tudnak majd kukkantani.

De az egykori Vidámparkban több „állomást” is kialakítanak, ahol QR-kód alapján meg is lehet hallgatni ezeket a legendákat. Lesznek törpék és egy óriás is. – Jó ötletnek tűnt összeengedni a törpéket az óriásokkal – mesélte a Pécs Aktuálnak mosolyogva Császár Levente mesemíves.

A több állomásos mesepark a tervek szerint áprilisra el kell, hogy készüljön. Jelenleg a bontás és az állomások alapozása zajlik, de hamarosan épül az óriás is. A város 30 millió forintot tudott a Vidámpark átalakítására szánni a Pintér János Program keretén belül.

A tereprendezést 2023 júniusában kezdték meg.

KORÁBBI CIKKÜNK: