Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Libegő a tévé toronyig, műanyag sípálya a Misinán és a Mecseki Kisvasút meghosszabbítása – többek között ezen tervek előkészítésén is dolgoznak a városházán, vagy a városvezetés megbízásából. Az elképzelésekről hamarosan a pécsiek is tájékozódhatnak, mert nagy ívű kommunikációs kampányba kezd a pécsi önkormányzat. Cél, hogy kiderítsék: ki, mire használná a Mecseket.

Egy hasonló libegő épülhet, ami a Manduláson át vezetne egészen a tévétoronyig

Górcső alá vették a Mecseket a városházán

A Mandulásban lakópark helyett kemping és turistaház, a Vidámparknál a kisvasút meghosszabbítása egyéb sportfunkciók is szóba kerültek – értesült a Pécs Aktuál.

– Kétkörös lakossági kommunikációs kampányt indítunk a nyáron arról, hogy mit látnának szívesen a pécsiek a Mecseken – mondta Ruzsa Csaba. Pécs alpolgármestere szerint az, hogy a Misinán jövő nyárra elkészül a mozgás- és túraközpont, nem jelenti azt, hogy más területen ne kellene fejleszteni. A Megújuló Mecsek projekt 2030-ig tervez.

„Hat-nyolc szakértő folyamatosan dolgozik a libegőn”

– Erről nem beszélünk, de alapvetően amire nagyon készülünk, az a libegő. Nagyon sok szakértő dolgozik, hogy meg tudjuk-e csinálni, van-e jogi, engedélyezési, környezetvédelmi lehetőség arra, hogy ez felálljon. Folyamatosan hat-nyolc szakértő vizsgálja ezeket a területeket – fogalmazott Ruzsa Csaba.

Ahol a közművet viszik fel, ott is mehetne a libegő

– Jelenleg két-három olyan irány van, amit vizsgálnak a Mecseken. Köztudott, hogy amikor a tv-tornyot építették a Mecseken, vittek hozzá közművet. Ezen a részen föld alatt megy az áram, a föld felett használható felület lenne. Azt vizsgálják, hogy a Szabadság-szobortól a Manduláson át hogyan lehetne felvinni a libegőt – mondta Ruzsa Csaba. Szeptemberre a város megkaphatja az első eredményeket, de ez még nem azt jelenti, hogy meg is épül a libegő.

200 méteres műanyag sípálya felvonóval

– A gyerekek a Melinda parkban, a felnőttek pedig a Misina-tetőn síelhetnének. 200 méter hosszú, felvonóval ellátott pályát szeretnénk a Mecsekre, amit nem hóágyúznánk. A hóágyúhoz 2 fok alatti hőmérséklet kell, de a globális felmelegedést is beszámítva a hóágyú hosszú távon nem lenne jó választás – közölte az alpolgármester.

Arról, hogy a sok terv közül melyik fog megvalósulni, a pécsiek is dönthetnek. Azt ígérik, hogy pár héten belül elindul egy online kommunikáció, amiben a helyiek részletesen is tájékozódhatnak az elképzelésekről. Arra a kérdésre, hogy ezeket a fejlesztéseket Pécs miből fedezné, Ruzsa Csaba annyit válaszolt, hogy városi vagy uniós forrásból.

Így fest most az egykor szebb napokat látott Misina-tető. Jövő nyárra ígérik felújítását. Sportközpont lehet

– Több éven át tartó folyamatos fejlesztési programot kell letenni, nem vitatom, hogy ez mind sok pénzbe kerül, de azt látni kell, hogy 2030-ig ezeken a területeken miket akarunk megcsinálni – zárta szavait az alpolgármester.