Címlap Közélet Közösség Íme a négy hő...

Íme a négy hős baranyai tűzoltó, aki életeket ment a földrengés sújtotta Törökországban!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ahogy már korábban is beszámoltunk róla, Baranya vármegyéből négy hivatásos tűzoltó utazott a törökországi Antakya városába, hogy segítsenek a földrengés miatt romok között rekedt túlélők felkutatásában. Most a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság segítségével bemutatjuk, hogy kik ők.

Farkas Roland

Farkas Roland tűzoltó őrnagy 1994 októberében kezdte meg a szolgálatát a Pécsi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon. 2005-ben szolgálatparancsnok-helyettes, majd 2012-ben szolgálatparancsnok lett. Munkáját mindig lelkiismeretesen és teljes elhivatottsággal végzi, 2015-ben Bátorságért Érdemjelet kapott a belügyminisztertől. 2019-ben, szabadnapján egy kerékpáros életét mentette meg, ekkor Hősies helytállásért ismerték el. Roland a kezdetek óta tagja a HUNOR Mentőszervezetnek.

Kopasz Zsolt

Kopasz Zsolt tűzoltó százados 2005-ben szerelt fel Komlón, ahol 2011 decemberében szolgálatparancsnoki pozícióba került. 2012 és 2013 között a Baranya megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálatban dolgozott, majd 2013 augusztusától a Pécsi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság „C” szolgálati csoportjának parancsnoka lett. A százados több alkalommal bizonyította rátermettségét, 2017-ben példás és hősies helytállásáról tett tanúbizonyságot, megmentette egy kilencéves gyermek életét. A 2022-es Pécs-patacsi tűzeset során elsőként ért a helyszínre, ellátta a tűzoltásvezetői feladatokat. 2022 októberében ő képviselte a beavatkozó állományt, mikor Baranya megye közgyűlése Közrend-közbiztonság-díjat adományozott a tűzoltásban résztvevő hivatásos és önkéntes egységek részére. A százados 2013 óta erősíti a HUNOR csapatát.

Berényi Imre

Berényi Imre tűzoltó főhadnagy 2010 óta hivatásos, 2017-től kezdve pedig Mohácson lát el szolgálatparancsnoki feladatokat. A baranyai csapatot tekintve Imi a legképzettebb, ami az alpintechnikai tudást illeti. 2014 óta fontos tagja a HUNOR-nak. Több alkalommal szervezője kötéltechnikai képzéseknek, de világversenyeken is bizonyította már szakértelmét. 2019-ben Mohácson az Év tűzoltójának választották.

Riba Lajos címzetes tűzoltó zászlós 2004-től 2015-ig Pécsett teljesített szolgálatot, előbb beosztott tűzoltói, majd különlegesszer-kezelői beosztásban. 2011 októberében a vörösiszap-katasztrófa felszámolásában közreműködők között ő is „rendkívüli helytállásért vörösiszap-katasztrófa” érdemjelet vehetett át. Lajos 2015 novembere óta Komlón teljesít szolgálatot, a HUNOR-nak 2013 óta tagja.

Beszámolók szerint a török alakulatok rendkívüli módon hagyatkoznak a magyarok szaktudására, többször kértek már tőlük szakmai segítséget. Vigyázzatok magatokra, fiúk!

(Fotók: OKF)