Címlap Balhé Százmilliókat...

Százmilliókat talált a pécsi ellenzék, szerintük talicskával tömi a haverok zsebét a városvezetés!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közleménycunamit kapott pénteken a Pécs Aktuál szerkesztősége, ugyanis megint kiakadt a pécsi ellenzék a városvezetésre. Ezúttal azért, mert szerintük „a baloldali városvezetés megfutamodott és bujkál a pécsiek elől„, illetve azért, mert „Pécs város vezetése magára hagyta a civileket” és a pécsieket; összességében pedig fölöslegesen elköltött százmilliókat is felfedeztek.

Ez írták – mutatjuk szó szerint:

Fidesz: A baloldali városvezetés megfutamodott és bujkál a pécsiek elől

„Ruzsa Csaba, Pécs baloldali alpolgármestere megszegte múlt héten tett ígéretét, miszerint, amennyiben javaslatokat teszünk a 2023-as költségvetéshez, akkor a héten újabb megbeszélést folytat velünk.

Mi a javaslatainkat több mint egy hete elküldtük alpolgármester úrnak, ennek ellenére még válaszra sem méltatott bennünket. Pedig a javaslataink között szerepel a pécsi családok támogatása érdekében

• a nagycsaládosok építményadójának teljes eltörlése,
• a bölcsődei, óvodai térítési díjak megszüntetése,
• a házasságkötés ingyenessé tétele.

Javasoljuk továbbá a takarékos gazdálkodás érdekében

• az újabb hitelfelvételek leállítását, a város öncélú és határtalan eladósításának befejezését, hiszen 2020-22 között 10 MILLIÁRD forint hitelt vett fel a baloldali városvezetés,
• a cégvezetői prémiumkifizetések befagyasztását, a cégvezetők szerződéseinek ez irányú módosítását, amellyel 100 millió forintot takaríthatna meg az önkormányzat évente,
• a felesleges tanácsadói, megbízási szerződések felbontását, a látszatpozíciók megszüntetését, amellyel 150-200 millió forintot takaríthatna meg az önkormányzat évente,
• a külsős (testületen kívüli) alpolgármesteri pozíció megszüntetését, vagy társadalmi megbízatású alpolgármesterré minősítését, díjazás nélkül, amellyel 15 millió forintot takaríthatna meg az önkormányzat évente.

A baloldal hiába bujkál előlünk, legkésőbb a költségvetés közgyűlési tárgyalásakor színt kell vallaniuk! Kiderül, hogy számukra a pécsi családok vagy még mindig a haverok az elsők”.

ÖPE-KDNP: Pécs város vezetése magára hagyta a civileket

„Miután Pécs város vezetése magára hagyta a civileket a január 25-én megrendezett, a pécsi civil szervezetek által kikövetelt fórumon, amit a kritikus, a létüket súlyosan veszélyeztető energiaválság miatt kezdeményeztek kötelességünk segíteni nekik. A megjelent közel 100 civil szervezet egyöntetű és folyamatos kritikát fogalmazott meg a város vezetésével szemben, a lehetséges megoldási javaslataikkal egyetemben. Még Mellár Tamás országgyűlési képviselő is komoly kritikával érintette a városvezetés tervezett intézkedéseit. A fórumon jelenvolt Zag Gábor kultúráért felelős alpolgármester, de nem tudott kielégítő válaszokat adni a civileknek. A szintén jelenvolt Kunszt Márta civil tanácsnok csak annyit tudott mondani nekik, hogy idézem: „Pénzt nem tudunk adni, de a város kubatúrája rendelkezésükre áll!”
Ezen előzmények és a számos kétségbeejtő civil megkeresés után, az Összefogás Pécsért Egyesület megválasztott képviselői az alábbi konkrét javaslatokat nyújtották be a város 2023-as költségvetéséhez, remélve annak elfogadásával a város immáron a hangzatos ígéretek után konkrét és érdemi segítséggel menti meg a bajbajutott pécsi szervezeteket.

  1. Haladéktalanul – legalább – függesszék fel a tanácsnokok, biztosok, a cégvezetői prémiumok és tanulmányok kifizetését, és pl. a kormány által kapott rezsitámogatást a város vezetése az érintettek megsegítésére használja fel.
  2. Soron kívül módosítsák a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 17 évvel ezelőtti, a távhőszolgáltatásról szóló 49/2005. (XII.20.) önkormányzati rendeletének 32. § (2) a) pontját akként, hogy az érintett civil szervezetek jelenlegi piaci helyett kedvezményes tarifára legyenek jogosultak.
  3. Hozzanak létre a PÉTÁV nyereségéből rezsivédelmi alapot a bajbajutott pécsi civil szervezetek számára.
  4. A költségvetési előzetes egyeztetésen még Ruzsa Csaba alpolgármester úr által közreadott munkaanyagban szerepel egy Civil alap ami, a meglévő civil kereteken felül a 2021-ben elfogadott civil koncepció alapján mint külön rezsialap lett betervezve 20+20 MFt összegben, de a benyújtott és a bizottságok által már tárgyalt, helyként már el is fogadott anyagban ez már nem szerepel. Javasoljuk az előzetesen leegyeztetettek alapján ezt visszatenni.
  5. A Civil, a Közművelődési, a Fesztiválkeretek megemelése legalább 30-30 millió forintra.
  6. A tavalyi évhez hasonlóan PSN pályázati-keret betervezése a helyi sportegyesületek számára, mert nagy sikerrel pályáztak többen is a körzetemből, és az elnyert támogatás komoly segítséget jelentett valamennyiük stabil működésében
  7. Örömteli, hogy idén is lesz BIOKOM-os keret, javaslatunk, hogy a tavalyi ~216 MFt keretösszeg, figyelemmel az építőipari, aszfaltozási áremelésekre legalább duplájára legyen betervezve.
    Összegezve: javasoljuk, hogy Pécs város vezetése inkább a bajbajutott pécsi civil szervezetek számára adjon konkrét és érdemi segítséget, mint pl. az idei költségvetéshez benyújtott fenti javaslataink elfogadásával nyújtson hatékony segítséget a pécsieknek!”