Címlap Közélet Közösség Ismét máriagy...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ebben az évben is közös gyalogos zarándoklatra hívja Felföldi László pécsi megyés püspök a Pécsi Egyházmegye híveit május 13-án. A Pécs és Máriagyűd közötti 22 kilométeres zarándoklatot az egyházmegye egyházközségeinek, közösségeinek megújulásáért ajánlja fel a főpásztor.

Az immár 15. máriagyűdi zarándoklaton a gyalogosan útra kelő zarándokok mellett ezúttal is lehet kerékpárral részt venni. De gyalogosan, vagy kerékpárral, a zarándoklathoz az út során, annak bármely pontján lehet majd csatlakozni.

A gyalogos zarándokok reggel 7.00 órától gyülekeznek Pécs határában, a II. János Pál pápa útján található, korábbi FEMA-parkolóban, és 7.30 órakor indulnak az 58-as úton Szalánta, majd pedig a túronyi Árpád-kori templom érintésével Máriagyűdre, mely a tavalyi évhez képest egy új helyszíne a pihenőknek. A kerékpáros zarándokok 8.30 órakor indulnak a székesegyháztól a kegyhelyre.

A Pécsről Máriagyűdre induló zarándoklatot 2009-ben szervezték meg először a Pécsi Egyházmegye alapításának ezeréves évfordulójára emlékezve. 2020-ban és 2021-ben közbeszólt a pandémia: az egészségügyi előírások nem tették lehetővé a személyes részvételt, a hívek csak online közvetítésen keresztül kapcsolódhattak be a kegyhely imádságos eseményeibe. 2022-ben azonban újra több ezer zarándok érkezett meg közösségben a kegyhelyen bemutatott ünnepi szentmisére.

Tudnivalók
A zarándoklatra nem kell külön regisztrálni, plébániai csoportokat és egyéni zarándokokat is nagy szeretettel várnak a szervezők. Az egyházmegye több plébániája is indít csoportokat, amelyekhez várják a hívek jelentkezését. A csatlakozás lehetőségeiről a plébánosok adnak tájékoztatást.
A máriagyűdi bazilika személyautóval nem közelíthető meg. Amennyiben beteg vagy idős embert szállítanak, a gépkocsival – a lezárt területen történő kiszállást követően – parkolni csak a lezárt területen kívül lehet. Személyautók számára parkolási lehetőség a Máriagyűd felé vezető út két oldalán, illetve a vasútállomás felé vezető utcában lesz. Az autóbuszokkal érkező csoportok a Máriagyűdi Idősek Otthonánál tudnak le- és felszállni.
A zarándokút során két helyszínen, Szalántán, a Művelődési házban, majd pedig Túronyban, az Árpád-kori templomnál lehet felfrissülni, regenerálódni. A megállóhelyeken és Máriagyűdön érkezéskor szükség szerint vizet osztanak, valamint lehetőség lesz a kulacsok vízzel való megtöltésére is.
A tavalyi zarándoklathoz hasonlóan idén sem lesz lehetőség az egyházmegye által szervezett buszjáratokon Pécsre visszautazni. A hazautazás egyénileg, a plébániák, zarándokcsoportok saját szervezésében, illetve a Volánbusz Zrt. menetrend szerinti járataival lehetséges.

(Fotó: Pécsi Egyházmegye)