Címlap Közlekedés Pécs helyett ...

Pécs helyett vidéki ház? Ami Pécsett 70 millió, az falun 30-ért megvehető

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nemrég írtunk arról, hogy Sellyén – ami Pécstől 48 percnyi autóútra található – már 7 millió forintért is vásárolhatnánk családi házat, míg Pécsett ez az összeg nemritkán 60-70 millió is lehet. Egy friss felmérés szerint az ingatlant kereső családok is észrevették a vidéki és a városi árak közötti különbségeket. Emellett sokan a járványügyi helyzet miatt újra szeretnék magukat szabadnak érezni, ezért is keresnek kertkapcsolatos otthont – derült ki egy friss felmérésből.

Pécsett a családi ház olyannyira megdrágult, hogy csak nagyon szűk réteg tudja megfizetni.

Egy jó környéken lévő, normál állapotú és méretű házat 60-70 millió forinttól lehet megvásárolni, az agglomerációban viszont ugyanez a típus már 30 millió forintért elérhető.

10 családból 4 elmenne Pécsről

Pécs azonban még mindig 60-40%-ban vezet a vidékhez képest, már ami a keresletmegoszlást illeti. A vevők, akik az agglomerációban gondolkodnak, akár 20-25 km-es vonzáskörzetben is hajlandóak lennének kimenni.

Ez elsősorban a kedvezőbb áraknak köszönhető.

Igaz, Pécsett és az agglomerációjában is komoly áremelkedés volt, az elmúlt 2 évben közel 30%-os növekedést tapasztaltak vidéken a Duna House szakértői, míg a baranyai megyeszékhelyen ez az arány még magasabb volt.

Pár évig maradhat ez a trend

– A most vidékre kiköltözők aránya addig nőhet, amíg meg nem tapasztalják, milyen nehézségekkel (két autó fenntartása, ingázás, dugó) jár a falura költözés. Két-három év után azonban a hullám megfordulhat és újra a városi ingatlanokat kereshetik – mondta egy rádióinterjúban a Duna House marketing- és PR-vezetője, Benedikt Károly.

Egyre nagyobb lehet a dugó Pécsett is

Arról nem beszélve, hogy a vidéki élet minden szépsége mellett az ingázással nő az autóban töltött órák száma. Így a városokban, tehát Pécsett is egyre nagyobbak lehetnek a dugók.

Szeptemberben közel 12 ezer tranzakció realizálódott a hazai ingatlanpiacon, amelynek jelentős részét az agglomerációba kiköltözők adták

A kiköltözési hullámot ősszel a Duna House vizsgálta. Hat megyeszékhelyet – Győr, Szombathely, Székesfehérvár, Pécs, Szeged, Kecskemét, Debrecen – és azok agglomerációját nézte meg az árváltozás és a vevői motiváció szempontjából.

Baranya megyében is nagy a kereslet a falvakban, kisebb településeken a családi házak iránt.

Ez mondhatni egy természetes folyamat, nem csak a falusi csokra vezethető vissza.

KEDVENC TELEPÜLÉSEK: KOzármisleny, Keszü, Hosszúhetény, Pellérd, de ennél messzebbRE IS Mennek a pécsiek. Komló, Mánfa, Mecseknádasd is szóba jöhet