Címlap Közélet Közösség Több mint 300...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pécsi Fogd A Kezem Alapítvány – a fogyatékkal élők integrált támogatását (nappali ellátás, lakhatás biztosítása, fejlesztő és akkreditált foglalkoztatás) végző szervezet – 2023-ban több mint 320 millió forint pályázati támogatásból fejleszti szociális ellátását az alapítvány, elsősorban lakhatás támogatása, a támogató szolgálat kialakítása és a nappali ellátás fejlesztése révén.

A Fogd a kezem Alapítvány Pécsen négy telephelyen nyújt szociális szolgáltatást értelmi sérült felnőttek számára. Az intézmény 31 éves története során kiemelkedő fejlődési lehetőséget kínálnak a különböző pályázatok, amelyeknek köszönhetően folyamatosan bővülhet az alapítvány által nyújtott szolgáltatások köre, illetve egyre több ellátotthoz juthat el az általuk nyújtott támogató munka eredménye. Idén nagyszabású infrastrukturális beruházás valósul meg uniós támogatás segítségével.

A projekt három központi célt valósít meg. Az alapítvány kliensei közül többen vannak, akik önálló életvitelre alkalmasak, és igénylik is ez a lehetőséget. A fejlesztés eredménye, hogy 4-6 fő számára épülnek ki az önálló lakhatás feltételei, további 10-12 fő számára pedig egy másik egységben bentlakásos férőhelyeket alakítanak ki. Kiemelt szempont a beruházás során a fenntarthatóság, így a lakhatási önköltség csökkentése a kliensek számára.

Az alapítvány szolgáltatási gyűrűje, a kliensek földrajzi elérése is folyamatosan növekszik. Ezt a problémát igyekszik orvosolni a második fejlesztési cél, a támogató szolgálat kialakítása. A fejlesztés fő eleme egy akadálymentesített, 8+1 fő szállítására alkalmas kisbusz beszerzése és működtetése.

A szolgáltatási gyűrű további növelését és erősítését szolgálja a harmadik cél, a nappali ellátás fejlesztése és bővítése. A patacsi városrészben található munkaotthon korszerűsítése (tankonyha átalakítása, energetikai felújtások, állagmegóvás) közvetlenül az épület fenntarthatóságát szolgálja, közvetetten pedig lehetőséget nyújt magasabb színvonalú ellátás biztosítására, a szolgáltatások minőségi fejlesztésére.

Az ingatlanokban az új férőhelyek 2023 őszétől elérhetők elsősorban értelmi sérült felnőttek részére. A férőhelyekre jelentkezni lehet Tóth Péter intézményvezetőnél. ([email protected]).