Címlap Közélet Közösség Uránvárosi pi...

Uránvárosi piac: “1,5 éve jeleztük már, hogy baj van, de meg sem hallják!”

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Hajnóczy Piac nem is olyan rég, 2019-ben újult meg. Egykor a beruházást azért indították el, mert az ott élők egyik régi kívánsága volt a rossz állapotban lévő tér rendbetétele. Most azonban mintha nem hallanák meg az árusok hangját - vélik. 

“Ha így folytatódik, akkor még annak a kevés árusnak is költöznie kell, akik az elmúlt 1,5 évben kitartottak a Hajnóczy Piac mellett” – kezdi Horváth Károly, aki feleségével füstölt árut értékesít az uránvárosi piacon. 

Régi fotó arról, milyen volt piacozni Uránvárosban

A szebb napokat is megélt, szinte teljesen újjáépített uránvárosi piac hétfőtől szombatig mindennap nyitva lenne. De olykor az árusok hiányára hivatkozva bezárják. Pedig ők azt mondják: nem tehetnek erről. Ha pedig nyitva van a piac, akkor is csak 3-4 eladó lézeng a hatalmas térben.

– Azonnal jeleztük a fenntartónak, amikor észleltük, hogy elmaradnak a vásárlók és emiatt egyre kevesebb őstermelő pakol ki. Sajnos, ennek már 1,5 éve. Azóta sem történt változás – mondja Horváth Károly, aki részletesen is elmondta, egyik gond jött a másik után, pedig szerinte megállítható lett volna a folyamat.

Szombaton készült fotó a Hajnóczy Piacon

„Tele volt a piac az átadáskor, több tucat árus is volt egy jó napon”

– A piacon az egyre kevesebb árus egyre kevesebb vevőt vonz. A probléma ott kezdődik, hogy az a kevés vevő sem tud leparkolni. Nincs számukra kijelölt parkolóhely. Pedig találtunk erre is megoldást, amit jeleztünk is az üzemeltetőnek – folytatja az árus.

“Annyira foglalkoznak velünk, hogy még az időpontra sem jött el az illetékes. Mi pedig ott álltunk és nem tudtuk, mi lesz a vállalkozásunkkal”

– Mi azt javasoltuk, hogy van egy belső parkolója a piacnak, amit ha a vevők számára kinyitnának, megoldódna a probléma. Sorompóval is le lehetne választani, mert most az itt tanuló egyetemisták és lakók az összes helyet elfoglalják. Így pedig a vásárlók zöme olyan helyre pártol át, ahol könnyen meg tud állni.

„Nyáron annyira meleg van, hogy elfonnyad a zöldség, télen pedig megfagy”

– Az is probléma, hogy – bár szépen fel lett újítva – a lemezen keresztül olykor lecsöpög a víz a termékekre. Így elázik minden, télen pedig elfagynak a zöldségek. Sok árus emiatt bement a Vásárcsarnokba. Mi például hűtőből árusítunk, de azok nem bírják nyáron a nagy hőséget – mondja Horváth Károly.

Azzal biztattak minket, hogy majd honlapot csinálnak, de ez kevés lesz. Van nekünk közösségi oldalunk, de kit rakjunk fel? Az üres sorokat? – teszi fel a kérdést a kereskedő.

Az uránvárosi piac üzemeltetője az egyre romló helyzet ellenére idén januártól még a helypénzt is megemelte. Így egy vállalkozás havi 30-35 ezer forint mínuszból indul, ha van vásárló, ha nincs. 

– Sokan már ezt sem tudják bevállalni, így inkább a Búza téri piacra vagy a Mecsek Áruházhoz cuccolnak egy-egy alkalomra – tette hozzá Horváth Károly, aki szintén hasonlóképp tudja életben tartani a boltját.

„Hiányzik a vásárlóknak a piac, de mivel nincs választék, nem jönnek már be”

– Ördögi kör ez, amin mi már nem tudunk segíteni. Ha így folytatódik, nemcsak a mi jövőnk, hanem az épületé is bizonytalanná válik. Pedig kerestük még az alpolgármestert is. Csak annyit mondott: nincs pénzük további fejlesztésre. Nekünk pedig már nincs több lehetőségünk várni, ha ez megy tovább, akkor teljesen kiüresedhet a majdnem 70 éve működő piac. 

Kerestük telefonon a vásárcsarnok vezetőjét, akinek kérdéseinket e-mailben is elküldtük. Sajnos cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz. Így az ő álláspontjukat azután tudjuk bemutatni, hogy megkaptuk levelüket.

FRISSÍTVE:

Válaszolt megkeresésünkre Horváth Adél, a Pécsi Vagyonhasznosító PR- és kommunikációs referense; mondandóját változtatás nélkül közöljük:

„Az uránvárosi piacot az előző városvezetés újította fel pályázati forrásból, a projekt 2017-ben indult és 2019-ben zárult le fizikailag a kivitelezés. A projekt záró ellenőrzése a napokban történt meg és most kerül fenntartási időszakba a projekt. A 2019-ben befejezett felújításnak nem képezte részét a piac vásárlóinak fenntartott parkoló építése. A 2019 óta most lehet érdemben változtatni a piac működésén.

A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. nem tervezi az uránvárosi piac bezárását, sőt, éppen ellenkezőleg, azon dolgozunk, hogy megtaláljuk a piac kitörési lehetőségeit. Elindul egy piackutatás annak érdekében, hogy megvizsgáljuk az aktuális piaci környezetet, beleértve a fogyasztói igényeket és a fejlesztési igényeket. A piackutatás eredményét is felhasználjuk abban a munkában, amelyben a közelben található Pécsi Tudományegyetem intézményei dolgozóinak véleményét is figyelembevéve alakítjuk ki az uránvárosi piac újrapozícionálásának lehetőségeit. Ennek részeként több átalakításra, lehetőség szerint a parkolásra vonatkozó javaslatokat is megfogalmazzuk majd. Ezek bevezetéséről ugyanakkor csak a környéken lakó pécsiek bevonásával, az ő megkérdezésüket követően születhet döntés.”

ÉRDEKES LEHET A TÉMÁBAN: