Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Alig egy hónap van vissza az új vásárcsarnok megnyitásáig. Addig még érdemes felkeresni a régi csarnokot, hogy búcsút vegyünk tőle. Mi is nosztalgiázunk egy kicsit. 

Pécsett a nagypiac a főtéren, a Széchenyi téren volt. Ugyanakkor a Jókai téren (akkor Kis tér) is árusítottak. Ez a tér a 19. század elején még a halárusok birodalma volt. Az árusítással járó kellemetlen szagok miatt a lakosság kérésére a halárusítást áthelyezték a Hal térre. Búzapiac és edénypiac a Szent István tér déli részén, az Alsó-Sétatéren, a disznópiac a Kórház téren, míg a marhapiac az Irányi Dániel (Búza) téren működött.

Piac a Széchenyi téren a századfordulón

Először 1949-ben került napirendre egy vásárcsarnok építése

A Bajcsy Zsilinszky-utcai házcsoport öreg házait már jórészt lebontották, hogy helyet csináljanak itt a modern, új központi piactérnek. A tér kiépítésére vonatkozó tervek elkészültek és alkalmunk volt azt megtekinteni” – írta a Dunántúli Napló.

Ebből nem lett semmi, 1969-ben új tervek készültek. Tillai Ernő építész és kollégái csaknem ötezer négyzetméteren terveztek egy európai szintű vásárcsarnokot, nyitott és zárt pavilonokkal, alagsori raktárral, bisztrókkal – de azt még a Megyeri térre álmodták meg.

A mai vásárcsarnokot végül a hetvenes évek közepén, 1976-ban kezdték el építeni, az árusok 1977. december 22-én költözhettek be. Ekkor még bőven volt munka az épülettel, és több rész még zárva maradt, a teljes csarnok egy évvel később készült el.

A most épülő új csarnok július 8-án nyit, addig még érdemes nosztalgiázni egyet!