Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Előszőr tartott ilyen hosszú úrnapi körmenetet a Pécsi Egyházmegye, legalábbis a rendszerváltás óta. Az úrnapja katolikus főünnep az eucharisztia tiszteletére, az Úr Szent Testének és Szent Vérének ünnepe. A II. világháború előtt rendszeresek voltak az űrnapi körmenetek, utána betiltották a kommunisták. 

A vasárnap esti ünnepi szentmisét követően körmenetben kísérték az Oltáriszentséget a székesegyházból a Dóm tér, Szent István tér, Ferencesek temploma és az Irgalmasok temploma érintésével a Széchenyi téren álló Szentháromság-szoborhoz Felföldi László pécsi megyés püspök vezetésével.

Az Oltáriszentség a katolikus vallás legfőbb szentsége, amelyben a kenyér és bor színe alatt Jézus Krisztus van jelen. Az Oltáriszentség imádása, az úrnapi körmenet ezért különösképpen megkülönböztetett ünnep minden katolikus hívő számára. Június 19-én, vasárnap kora este több százan voltak a pécsi székesegyházban a püspöki szentmisén és az azt követő zenés körmeneten.