Címlap Közélet Kudarc a nemz...

Kudarc a nemzeti ünnepen: Valami nagyon nem sikerült a hivatalos, pécsi városi ünnepségen!

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 nap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Számos pécsinek tűnt fel, hogy a várost nem öltöztették fel ünnepi díszekbe, elmaradt Pécs fellobogózása is a Nemzeti Ünnepen. Ez utóbbit szóvá is tették ma a pécsi Fidesz rendezvényén, mégpedig nem is akárki.


Nem csak a lobogók, vagy az ünnepi díszítés hiánya volt az azonban, ami feltűnhetett a közönségnek, hanem a hivatalos, városi rendezvény szinte teljes érdektelenségbe fulladása is. Péterffy Attila polgármester rendkívül rövid, mindössze alig pár perces beszédet mondott, ami a történelmi események kronológiájára korlátozódott – bármiféle komolyabb áthallás, üzenet, tűz és lelkesedés nélkül -, és amibe ennek ellenére számtalanszor belebakizott.

Annyira furcsa lett ez a polgármesteri beszéd egyébként, hogy még a városvezetésnek kedves, baráti propaganda oldalon is „unalmasnak” titulálták.


A hivatalos koszorúzás kívülről nézve némileg szedett-vedettnek tűnt, és akadt olyan koszorúzó is, aki elfelejtett hozni magával, így a helyszínen kellett rögtönöznie az egyik katonának – megoldotta: levett egyet a már kirakottak közül, és azt tették fel újra. Volt olyan városi vezető is, aki mintha a kokárdát felejthette volna otthon – igaz, már napközben sem volt neki.


Valamilyen különös oknál fogva a városi esemény szervezői Balkán fanatik koncertet is szerveztek a Kossuth térre, ami igazán szokatlan húzás a nemzeti ünnepek alatt. Talán ezt érezte a közönség is, amely látványosan maradt távol ezúttal:


Összességében az volt az érzésünk, hogy méltatlan volt Pécshez ez a megemlékezés, és mintha egyáltalán nem lenne fontos, vagy mintha megfeledkeztek volna a nemzeti ünnepről a pécsi szervezők, és rögtönöztek volna valamit – a kurta-furcsa beszédtől a „koreográfiáig”.