Címlap Közélet Megérkezett a...
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

1223 karácsonyán Assisi Szent Ferenc a Rómától 80 km-re fekvő Rieti városa mellett felállította a világ első betlehemét. Pesten az első karácsonyfát valószínűleg Brunszvik Teréz grófnő állíttatta a rábízott krisztinavárosi kisdedeknek 1824-ben. Az új szokás viszonylag gyorsan meghonosodott s városokban, így Pécsen is.

Pécsen a Katholikus Néplap 1858-ban írt elsőként a karácsonyi betlehemről, amely akkor a Miasszonyunk Zárdatemplomban volt felállítva. 1860-ban itt állt a város legszebb karácsonyfája is ajándékoktól roskadozva.

„Legnagyobbszerű volt a karácsonya a „Miasszonyunkról“ nevezett apácza-zárdában, hol a készületek már több hóval előbb tétettek meg. Az aranyozott diók és ajándékok emlékeztettek bennünket azon mennyei ajándékokra, melyeket az Isten készít azoknak, kik ötet szeretik. A kis betlehem és jászol Jézusnak, a kisdednek szegénységére, alázatosságára, és annak követésére buzdítanak. Mindezen ajándékokat, melyekkel a fa dúsan meg volt terhelve, a városi polgárok saját ösztönükből küldötték. A kereskedők, pékek, czipészek, szabók stb. vetélkedve árasztották el a karácsonfát hasznos tárgyakkal, jól tudván azt, hogy amit egynek a kisdedek közöl tettek, azt Jézusnak tették.”

Manapság egy apró hiba rendszeresen becsúszik a világi betlehem-állítóknál, azaz hogy minden résztvevőt egyszerre helyezik ki. A templomokban a bölcső szentestéig üres, a háromkirályok pedig csak január 6-án, vízkeresztkor érkeznek meg a jászolba.