Címlap Közélet Megszépült az...
Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A belváros egyik ikonikus jelképének számító Zsolnay Vilmos-emlékkút restaurálása októberben kezdődött, a szakemberek ezen a héten végeztek a munkálatokkal.

A kút bikafejeit – egy korábbi rongálás miatt – az ezredfordulón gyártották újra, azóta azonban nem voltak felújítva, ezért állaguk jelentősen leromlott. Több helyen megrepedtek, apró részek törtek le belőlük, és fennállt a veszélye, hogy még rosszabb állapotba kerülnek.

A pécsi városüzemeltetési társaság a kút felújítása mellett döntött, a munkálatok tavaly októberben kezdődtek. A négy bikafejből kettőt cseréltek. Ezek közül az egyik egy több mint 100 éves eredeti példány, a másik pedig egy 1982-es másolat. A másik kettőt, amelyeket 2000-ben tettek helyükre, szintén javították. A felújítás és a vízkőtelenítés nem csak a bikafejeket, hanem a kút teljes egészét érintette. A munkálatok során a kút gépészetét, vezérlését és vízellátását is felújították.