Címlap Közélet Megszünteti a...

Megszünteti a kötelező orvosi kamarai tagságot a Belügyminisztérium

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Magyar Nemzet értesülése szerint a Belügyminisztérium egy törvényjavaslatot terjesztett elő az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény módosításáról, sürgős tárgyalást kérve az Országgyűléstől. A lap szerint mindezt azért kezdeményezték, mert a Magyar Orvosi Kamara (MOK) megítélésük alapján „veszélyezteti a biztonságos egészségügyi ellátáshoz való alkotmányos alapjogot”. Ezt a MOK cáfolja.

A kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy a MOK – hatalmával visszaélve – nyomást gyakorol az orvosokra, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket. Azzal ugyanis, hogy a MOK az új ügyeleti rendszer működését akadályozza és ezzel az egészségügyi ellátást veszélyezteti, megszegi demokratikus köztestületi jellegének alapvető szabályát, semmibe veszi saját céljait. A kamara visszaélésszerű magatartása veszélybe sodorja a betegek biztonságos ellátáshoz való alapjogát, ami erkölcstelen – írja a Magyar Nemzet. Ugyanis ha egy háziorvos ellen etikai eljárást kezdeményez a MOK, akkor az érintett orvos nem praktizálhat – tették hozzá.

A Belügyminisztérium törvényjavaslata – a lap értesülése szerint – „megszünteti a hatalommal való visszaélés lehetőségét, az orvosi kamarai tagság kötelezettségének megszüntetését, és a folyamatban lévő etikai eljárások az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz történő áthelyezését célozza. A Belügyminisztérium a betegek érdekeit tekinti elsődlegesnek, az új ügyeleti rendszer biztonságos működtetéséhez szükséges valamennyi feltételt biztosítja”.

A törvénymódosításról szóló törvényjavaslat időközben megjelent a Parlament Integrált Jogalkotási Rendszerében is.

Eljárás alá vont háziorvosi szakmai vezető

Az Index számolt be arról korábban, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) etikai eljárás alá vonta az egyik vármegyei háziorvosi szakmai vezetőt, aki tájékoztatót tartott az új ügyeleti struktúráról a kollégáinak. Az etikai eljárás megdöbbentette a szakma jelentős részét, hiszen a MOK egyértelműen deklarálta, hogy az ügyeleti ellátórendszer átalakításának szükségességével egyetért, és azokat az ellátásszervezési szempontokat is jóváhagyta, amelyek alapján az új ügyeleti struktúra előbb Hajdú-Bihar vármegyében állt fel, majd pár napon belül Győr-Moson-Sopron, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben is megkezdi működését.

A nagy port kavart ügyre a szombati Kormányinfón is rákérdeztek. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt válaszolta, hogy elvtelen, tűrhetetlen és elfogadhatatlan a MOK eljárása, amely az ellátást is veszélyezteti, amikor nyíltan fenyegeti azokat az orvosokat, akik a feladatukat ellátnák. – Ha a kamarában politizálni akarnak, akkor lépjenek be a nekik szimpatikus pártba – fogalmazta meg a véleményét a miniszter, aki azért leszögezte: a kormány egyébként folyamatosan partnernek tekintette a kamarát.

„Ez egy kirakatper, egy koncepciós eljárás. Számítottunk rá” – reagált az orvosi kamara a kormány új törvénytervezetére

Ebben a helyzetben már nincs értelme a letétnek, a Magyar Orvosi Kamara azt kéri a kollégáktól, hogy aki komolyan gondolja, adja be az önként vállalt túlmunka szerződés felmondását. Azt is kérik az orvosoktól, hogy erősítsék meg a kamarai tagságukat. A MOK szerint a kormány koncepciós eljárásban támadta meg az orvosokat, és azt tervezik, hogy hitelrontásért beperlik a Belügyminisztériumot – írja a HVG, amely percről-percre közvetítette a kamara sajtótájékoztatóját.

Ezen elhangzott, hogy a MOK szerint

  • A Belügyminisztérium miatt sérülni fognak a betegek érdekei
  • Eltűnnek a fiatal háziorvosok a rendszerből
  • A tárca célja a Kamara betörése

Kincses Gyula, a MOK elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, a kormány hazugságok, valótlan információk alapján indított nagyon durva támadást a MOK ellen.

Azt elismerte, hogy egy esetben tettek bejelentést az etikai szervezethez, de ezen kívül semmi más nem igaz. Azt sem egy olyan kolléga ellen indították, aki alá szeretné írni az ügyeleti szerződést, hanem egy háziorvos ellen, aki az OKFŐ-től is fizetést kap. Ellene azért indítottak eljárást, mert a kollégákat presszionálta, vagyis a MOK véleménye szerint ő élt vissza a hivatali helyzetével.

A MOK szerint minden legális jogorvoslatot ki fognak használni, sőt hitelrontásért valószínűleg pert indítanak a Belügyminisztérium ellen. Jogászokkal is egyeztetnek a kérdésben.

A hvg.hu-nak a MOK képviselői elmondták, hogy semmilyen értesítést nem kaptak a benyújtott törvényjavaslatról, ugyanolyan meglepetésként érte őket, mint bárki mást, aki a sajtóban olvasott róla.

MOK szerint sérülni fognak a betegek érdekei – méghozzá a Belügyminisztérium lépése miatt. Ők ugyanakkor soha nem mondtak olyat orvosoknak, hogy ne ügyeljenek, csak annyit javasoltak, hogy amíg nincs megegyezés az új ügyeleti rendszerről, addig a régit vigyék tovább.

(Borítóképünk illusztráció!)