Címlap Közélet Metszik a pla...

Metszik a platánfákat a Szabadság úton, lesz egy kis fennakadás

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szabadság út és az Indóház tér platánfái több mint 100 évesek, szükségük van a gondoskodásra, éppen ezért a Biokom november 8-tól megkezdi a fák metszési munkáit – közölte a városüzemeltetési társaság.

A városkép egyik meghatározó eleme a Szabadság úti platánfasor, amelynek legtöbb egyede már több mint 100 éves. A fasor teljes körű metszését utoljára 2016 decemberében végezték el, azóta csak egy-egy fát érintő beavatkozások voltak.

Az elmúlt 5 évben a hatalmas koronákban kisebb száraz ágak jelentek meg, egyes ágak közel kerültek az épületekhez, azok tetőszerkezetéhez, néhány takarja a közvilágítást, vagy az út, parkoló űrszelvényébe lóg – ezek visszametszése vált szükségessé az utcában nyolc éve telepített fapótlások fiatal fáinak alakító metszése mellett.

A társaság november 8-án kezdi meg ezeket a munkákat, amelyek várhatóan két hétig zajlanak majd. A lakossági jelzéseknek megfelelően a metszéshez kapcsolódóan az épületek ereszcsatornájába hullott lombot, apró gallyakat is eltávolítják a szakemberek.

A mintegy 80 fa metszését a városüzemeltetési társaság saját emelőkosaras autójával több ütemben, szakaszosan végzi. A munka idejére az adott nap érintett fák alatt a parkolás tilos lesz, és környezetükben a forgalmat is korlátozzák – rövid időre akár a teljes forgalmat meg kell majd állítani – annak érdekében, hogy a fákhoz a szakemberek hozzáférjenek, és a munkát biztonsággal kivitelezzék. A metszést a szakemberek igyekeznek úgy végezni, hogy azzal a buszforgalmat ne zavarják.

A metszési munkákkal párhuzamosan az Indóház téren, a Vasútigazgatóság előtti járda burkolatát is megjavítják, így az ott található buszmegálló ideiglenes áthelyezésére kell számítani.