Címlap Közélet Nem stimmelne...

Nem stimmelnek a számok Márki-Zay Péter plakátjain?

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt plakátjain megtévesztő információk szerepelnek a bevándorlás mértékéről – állítják. Több száz plakáton hirdeti Márki-Zay Péter, hogy a kormány 55 297 migránst telepített be, ugyanakkor a KSH adatai szerint a bevándorlók 70 százaléka Európából származik, a betelepítettek nagyjából a fele pedig a határ menti, környező országokból érkezett, vélhetően határon túli magyar – írja a Magyar Nemzet.

A cikk szerzője szerint “a bűvös 55 297-es számra egy KSH-táblázatban lehet rábukkanni, amely megmutatja a 2019-ben Magyarországra bevándorló külföldi állampolgárok számát az állampolgárságuk országa szerint. Közülük a KSH pontos adatai szerint 38 511, azaz

az összes bevándorló hetven százaléka Európából származik, közülük is 28 439, tehát nagyjából a bevándorlók fele a határ menti, környező országokból érkezett, ami valószínűsíti, hogy jelentős részük magyar nemzetiségű.

Ez máris felveti a kérdést, hogy a határon túli magyar honfitársainkat kik tekintik migránsoknak”.

A szerző szerint a maradék tízezer európai betelepülő huszon-egynéhány európai országból jött, a legtöbben Németországból.

Európán kívülről mindössze az 55 297 betelepülő harminc százaléka érkezett: tizenkét és fél ezren Ázsiából, csaknem háromezren Amerikából és alig másfél ezren Afrikából. És talán nem meglepő, hogy Ázsiából elsősorban nem az illegális migrációban érintett országokból jöttek, hiszen például Szíriából csak 250 fő szerepel a statisztikában.

Az a vád, hogy Magyarország letelepedési kötvényeket árul tömegesen, elsősorban kínai állampolgároknak, ugyancsak nem állja meg a helyét, hiszen a kínaiak is igen alacsony számban (2354) jelennek meg a táblázatban

– írja a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke.

(Borítókép: Facebook/Márki-Zay Péter)