Címlap Közélet Nem tudni, ho...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Továbbra sem tudni, hogy ki és mikor állhat neki a padlástól a pincéig ramaty állapotban lévő, egykor a Bóbita Bábszínháznak helyet adó épület felújításának. A szakemberek szerint legalább kétmilliárd forintra lenne szükség a felújításhoz.

Az ATV Híradója emlékeztet, hogy közadakozásból, a Pécsi Nőegylet számára létesült a későbbi Bóbita Bábszínház az 1900-as évek elején. A szakemberek szerint statikailag is komoly bajok vannak vele, és szinte nincs az épületnek olyan része, amelyhez ne kellene hozzányúlni.

A tetőtől kezdve itt minden cserére szorul és felújításra. Nyilván egy nagyon komoly állapotfelmérés után kell terveket készíteni és azt beárazni. Én pillanatnyilag azt gondolom és azt érzem, hogy ez milliárdos nagyságrend

– mondta Marosvári László építész.

Az épületet több vállalkozó is megnézte már, de egyelőre senki nem mert nekiállni a felújításnak. A szakemberek szerint először azt kell kitalálni, hogy milyen tartalmat kapjon az egykori bábszínház és annak függvényében lehet nekikezdeni a munkáknak. Az épület kora miatt azonban egyre nehezebb lesz szakembereket találni.

Gondolom sokakat elriaszt, hogy díszes homlokzata van, amit javítani óriási költség. Nagyon kevés már az olyan szakember, aki ezt szépen és jó minőségben meg tudja csinálni. Ezekkel a műemléképületekkel ez a legnagyobb probléma, hogy nagy műszaki igénye van a koránál fogva az alkalmazott technikáknak és ebből adódóan óriási költsége is

– fogalmazott Magyari Csaba, az MB Bau Kft. ügyvezetője.

A stáb kereste a pécsi önkormányzatot, de (egyelőre) nem kívántak nyilatkozni.