Címlap Zöld hírek Pécsi civilek...

Pécsi civilek is sztrájkolnak a klímáért pénteken a Városháza előtt!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

2023-ban ismét csatlakozunk a világszerte március 3-án tartott Globális Klímasztrájkokhoz!

– jelentette a Zöld Fiatalok (ZÖFI) nevű pécsi civilszervezet.


Fotó: Pécs Aktuál

„A klímaválság világszerte egyre súlyosbodik, és megállíthatatlanul sodródunk a 1,5 fokot meghaladó felmelegedés felé. Bár ez a helyzet egyre inkább tudatosodik az emberiségben, úgy tűnik, világszerte és Magyarországon is kevés még az érdemi lépés a klímakatasztrófa megállítására”

írták a felhívásban. Hozzátették:

„Fejlesztés” címén rohamléptékben épülnek be Magyarország megmaradt zöld területei, természetes előhelyei, akár nemzeti parkok és Natura 2000-es területek. Sorra nőnek ki a földből a gyárak és a luxusszállodák az erdők és a nádas helyén, a helyi lakosok megkérdezése nélkül és akarata ellenére”.

„Nem engedhetjük, hogy a jövő generációk élete, a MI életünk lássa mindennek kárát: itt az ideje, hogy a politikusok döntései az embereket és a természetet szolgálják!” – közölték.

A pécsi sztrájkot (is) azért tartják, hogy megmutassák a „döntéshozóinknak, hogy a magyarok számára prioritás a kibocsátás-csökkentés, a tiszta levegő és a felelős természetvédelem!”

Követeljünk együtt valódi önkormányzatiságot, önrendelkezést, és egy új, erős környezetvédelmi intézményrendszert!

– hangsúlyozták.

A rendezvény szigorúan erőszakmentes és pártpolitika-mentes keretek között zajlik. Ezért azt kéri a ZÖFI, hogy a pártpolitikai transzparenseket, kitűzőket, skandálásokat mindenki hagyja otthon!


Fotó: Pécs Aktuál

Részletes program:

 • 14:30 Warm-Up Music Nemes Márkkal
  15:00 Klímasztrájk kezdete
 • Beszédek: Konkoly-Thege Júlia, Dr Dittrich Ernő
  Slam poetry: Fehér Dorka, Nemes Márk
  Zene: EccPecc, Budai Berni (Pepita család), Nagy Benjámin (neon csend),
  Deindolls, In2ity, Ők
  Tánc: Eurodance, T-Dance
  Off-programok
  17:00 Klímasztrájk zárása