Móric

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nemsokára megérkeznek az iskolákba a “felfegyverkezett” iskolaőrök

/

Célegyenesbe érkezett annak a 37 jelentkezőnek a képzése, akik szeptemberben iskolaőrként kezdhetik meg a munkájukat megyénkben. Az augusztus 3-a óta tartó felkészítő tanfolyamon a leendő iskolaőröket a lehető legtöbb eshetőségre felkészítik, és bár lesz náluk gumibot és gázspray, alapvetően a béke őrei lesznek.

A rendőrség nyáron Baranya megyében 31 köznevelési és oktatási intézményben toborzott, ahonnan összesen 182 jelentkező érkezett. Az alkalmassági és kiválasztási eljáráson azonban sokan kihullottak, augusztus 3-án mindössze 31 fő intézményi iskolaőr és 6 fő tartalék iskolaőr kezdte meg a képzést.

Mint ahogy az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatától megtudtuk, fontos, hogy az iskolaőrök képesek legyenek egy esetlegesen kialakuló konfliktus megelőzésére, másrészt bizonyos rendészeti jellegű jogosítványok birtokában biztosítani tudják a rend helyreállítását. Ez a munka egyszerre igényel pedagógiai, pszichológiai, kommunikációs és konfliktuskezelési gyakorlatot, valamint rendészeti ismereteket. Annak érdekében, hogy a jelentkezők felkészültek legyenek, a négyhetes képzésen három modulból álló, összesen 120 órás szaktanfolyami képzésben vesznek részt, amelyek eleme a pedagógiai-pszichológiai alapképzési-, a bűnmegelőzési és konfliktuskezelési-, valamint a rendvédelmi felkészítés és gyakorlat modul.

Gumibot, bilincs és gázspray igen, fegyver nem lesz az iskolaőröknél

Az ORFK szerint az iskolaőrök ugyan rendelkezni fognak kényszerítő eszközökkel, fegyverhasználati joguk nem lesz.

Fontos hangsúlyozni, hogy az iskolaőr a rendelkezésére álló kényszerítő eszközöket csak a legszükségesebb esetben, akkor használhatja, ha a saját önvédelme ezt szükségessé teszi, vagy ha valakinek a testi épsége veszélybe kerül.

Hozzátették, hogy az iskolaőr csak az iskola területén, tanítási időben intézkedhet, illetve a kényszereszközöket a szükségesség és az arányosság alapelve alapján választhatja ki.

– A szükségesség és arányosság elve szerint az iskolaőrnek a rendelkezésére álló lehetőségek közül azt kell kiválasztania, amely a legkisebb jogkorlátozással, a legkisebb sérüléssel vagy károkozással biztosítja az intézkedés eredményességét – magyarázzák.

De akkor mi is lesz az iskolaőrök pontos feladata?

Az ORFK szerint alapvetően segítőként fognak részt venni az intézmények életében, munkájuk preventív, bűnmegelőzési jellegű lesz. Céljuk az intézmény rendjének fenntartása, az iskolai erőszak megelőzése, a konfliktusok – lehetőség szerinti – békés úton történő rendezése.

Fontos megjegyezni, hogy az iskolaőr bár a rendőrség alkalmazásában áll majd, minden szolgálatba lépéskor köteles lesz felvenni a kapcsolatot az oktatási intézmény igazgatójával, vagy kapcsolattartójával is. De további kötelezettségei is lesznek, például részt kell venniük alap-, és utánképzéseken is, és a rendőrségnek is rendszeresen be kell számolniuk a munkájukról.

Megosztás itt: facebook
Ajánlom a Facebookon

Hirdetés

Előző sztori

Kérdéses körülmények között nyaral a magyar külügyminiszter?

Következő sztori

Eszetlen előzést videóztak kedd délután a Budai Vámnál

Legutóbbiak innen: Közélet

bool(false)