Címlap Közélet Névadó ünneps...

Névadó ünnepséget tartott a PVSK

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az egyesület centenáriumi évében átadott multifunkcionális sportcsarnokának neve december 15-től Szamosi Nándor Sportcsarnok. A névadással egyidőben a sportcsarnok nyugati falán elhelyezett Szamosi Nándor emléktáblát is leleplezték – írja honlapján a PVSK.

A névadó ünnepséget december 15-én, a klub korábbi kiváló kosárlabdázójának és kosárlabda edzőjének születésnapján rendezték. A járvány miatt csupán a család, a PVSK, valamint Pécs kosárlabdasportjának képviselői voltak jelen az eseményen.

Szamosi Nándor a PVSK-nál már fiatalon tagja lett az első csapatnak. Játékosként három alkalommal szerepelt vasutas kosárlabda Eb-n: 1957-ben Jugoszláviában, 1959-ben Lengyelországban. 1965-ben a Szovjetunióban az 5. helyen végzett a magyar csapattal, melynek kapitánya volt. Vezetésével 1966-ban az Országos Ifjúsági Kupán első helyen végzett a PVSK, és ennek a diadalnak is köszönhetően egy évvel később már a felnőtt csapatot is Szamosi Nándor irányította.

Olyan játékosok szerepeltek a keze alatt, mint Rab Gyula, Rabb József, Varasdi, Hosszú, Kövecses, Báthory, Meszler, Pálvölgyi, Vojtek, Tóth, Richter, Németh, Darázs, Füzy, Ottó, Káldi, dr. Naumov, Gyurasits, Tölgyes, Pánczél, Erdősi, Tahi, Móró, Halász, Heinrich, Kovács és még sokan mások. A Szamosi Nándorról megemlékező emléktáblát Czerpán István, és Szamosi Nándor fia, az édesapjáról elnevezett sportcsarnokban dolgozó ifjabb Szamosi Nándor leplezték le.

Kiemelt képünk forrása: pvsk.hu.