Címlap Közélet Nyugdíjas tan...

Nyugdíjas tanárok segíthetnek az oktatásban

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Magyar Közlönyben nemrég megjelent kormányrendeletek egyike a „szociális, gyermekvédelmi vagy gyermekjóléti szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál” és „köznevelési vagy szakképző intézményben” dolgozók számára is lehetővé teszi, hogy valaki úgy létesítsen ismét közalkalmazotti jogviszonyt, hogy közben már öregségi nyugdíjra is jogosult és utóbbit is változatlanul folyósítsák neki – írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) egy új blogjegyzésben, amit a 24.hu szemléz. A változás összességében azt jelenti, hogy

a nyugdíjas óvónők és tanárok a következő tanévben visszamehetnek korábbi (vagy más) intézményeikbe dolgozni úgy, hogy közben a nyugdíjukat is folyósítják nekik.

Az állami szférában eddig csak külön kormányengedéllyel volt eddig lehetőség, az egyházi vagy alapítványi (magán)fenntartású intézményeknél azonban korábban sem volt feltétele vagy akadálya.

Ez azt jelentette, hogy aki nyugdíjasan dolgozni szeretett volna egy állami fenntartású intézményben, ott a nyugdíját szüneteltetnie kellett, ugyanakkor a nyugdíjalapja nem nőtt már tovább a nyugdíja alatt folytatott munkavégzés miatt. […] Ez eddig is diszkrimináció volt mind az állami-önkormányzati intézményekkel, mind pedig a közalkalmazotti jogviszonyban dolgozókkal szemben

– olvasható a PDSZ bejegyzésében.

A most megjelent rendelet 2023. augusztus 31-éig érvényes, vagy amíg a háborús veszélyhelyzet – amelyre a rendelet hivatkozik – fennáll.

A szakszervezet szerint üdvözlendő, hogy a diszkriminatív megkülönböztetést átmenetileg eltörlik, ugyanakkor érthetetlennek tartják, hogy azt csupán egy évre jelölte ki a kormány.

„[Ez] mindemellett elismerése annak, hogy óriási a szakemberhiány. Egyértelmű, hogy pusztán emiatt történt mindez – és persze, megint átgondolatlanul” – írták.

(via hvg.hu)