Címlap Közélet Orbán: A legs...

Orbán: A legszebb karácsonyi ajándék az oltás

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kormányfő péntek reggel a Kossuth rádiónak adott hosszabb interjújából kiderült, hogy a legjobb karácsonyi ajándéknak azt tartaná szeretteink számára, ha beoltatnánk magunkat.

Oltási akció

A miniszterelnök először az oltási akció helyzetéről beszélt. “Egymillió oltást adtunk be, ebből 800 ezer volt harmadik oltás és 115 ezer az első oltás” – közölte a legújabb számokat. “A harmadik oltások tekintetében száguldunk, a lakosság 27 százaléka vette fel, az uniós átlag 10 százalék körül van” – tette hozzá.

Kiemelte,

a legjobb ajándék, amit most adhatunk szeretteinknek, hogy beoltatjuk magunkat”.

Megítélése szerint a járványhelyzetben eddig fantasztikusan küzdött mindenki, a magyar egészségügyi rendszer “jól állja a sarat”.

Mindenkit felkeresnek

Egy új, de a csütörtöki Kormányinfón már elhangzott döntésről is beszámolt.

Mindenkit meg fogunk keresni. Akinek lejárt a védettsége, azt értesíteni fogjuk, hogy ez bekövetkezett. A tudomány mai állása szerint a védettség foka csökken. Az érintetteket megkérjük, hogy vegyék fel a harmadik oltást. Ezen kívül minden településen oltási napokat szervezünk

– fogalmazott.

A pedagógusokat külön kérte, értsék meg, hogy “nekünk, szülőknek a gyerekek a legfontosabbak, egy ilyen helyzetben arra kérjük őket, hogy vegyék fel az oltást”. A szülők részéről szerinte ez “jogos elvárás”.

Omikron-variáns

Ezt követően rátért az omikron-variánsra, amely szerte a világban komoly lezárásokat okozott.

“Nem merek orvosszakmai kérdésekben biztos álláspontot elfoglalni, mert érzem a tudományos-szakmai bizonytalanságot. Hallok ilyet, hallok olyat. Amit most merek mondani, hogy az első egy-két nap ijedtsége nagyobb volt, mint amit az új variáns indokolt, de aki egyszer megégette a száját forró tejjel, óvatosabb” – vont egy hasonlatot a miniszterelnök.

Brüsszel és a gyereknevelés

Orbán Viktort “egyáltalán nem érdekli”, hogy a velencei bizottság mit mond arról, “hogyan neveljük a gyermekeinket”.

“Nem fordulhat elő, hogy

elküldjük a gyerekeket az iskolába, ott pedig mindenfajta aktivisták mindenfajta eszméket, ideákat népszerűsítenek, amikkel én egyáltalán nem értek egyet. A szülők joga itt minden mást megelőz”

– hangsúlyozta. “Ezért is lesz erről népszavazás. Ez egyszer már bevált a migráció kérdésében. Tegyük ugyanezt a gyermekek érdekében” – fűzte hozzá. Megjegyezte, a törvények szintjén rend van a kérdésben, de “óriási a nyomás” arra nézve, hogy a gyermekvédelmi törvényt a magyar parlament hatályon kívül helyezze. “Ha ez nem volna ennyire fontos, Brüsszel nem csinálna ekkora balhét belőle.”

Hallgassa meg az interjút:

(via Infostart)