Címlap Közélet Orbán a rezsi...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elfogadhatatlannak nevezte az Oroszország ellen bevezetni kívánt uniós olajembargót Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában, kijelentve: az felér egy a magyar gazdaságra ledobott atombombával.

A kormányfő szerint az uniós tagállamok vezetői korábban egyezségre jutottak abban, hogy csak olyan lépéseket szabad tenni, amelyek figyelembe veszik az országok eltérő energiaszerkezetét és azt a szuverén jogot, hogy az energiamixüket meghatározzák, ám az Európai Bizottság elnöke „akarva, akaratlanul megtámadta a nagy nehezen létrehozott európai egységet„.

A miniszterelnök kiemelte: az olajembargó felér egy magyar gazdaságra ledobott atombombával, ha elfogadják, „a rezsicsökkentésnek vége van”, 700 forintos benzin- és 800 forintos gázolajár következhet.

Harc a rezsicsökkentés megvédéséért

Az a harc, amit én most folytatok, az a magyar rezsicsökkentés megvédéséért folytatott harc – fogalmazott Orbán Viktor, aki azt is elmondta, az orosz olaj más fajtával helyettesítéséhez évekre és több száz milliárd forintos beruházásra, a hazai energiatovábbítási rendszer átalakításához pedig több ezer milliárdos beruházásokra van szükség.

A béke oldalán állunk

A béke oldalán állunk és segítünk – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban. Megerősítette, Magyarországnak – amely ugyanakkor történetének valaha volt legnagyobb humanitárius segítségét nyújtja – ebből a háborúból ki kell maradnia.

A kormányfő célnak nevezte, hogy a felek mihamarabb kössenek azonnali tűzszünetet és kezdődjenek meg a béketárgyalások. Felidézte: a béke érdekében ment a háború kitörése előtt Moszkvába, ahol a francia elnök és a német kancellár sem járt sikerrel.
A fegyverszállítással távolodunk a békétől, nem közeledünk ahhoz, „aki fegyvert szállít, bajt hoz a saját fejére is, különösen, ha a háborúban álló ország szomszédja” – értékelt Orbán Viktor.

Átalakul a kormány

A kormányalakításról a miniszterelnök megjegyezte, hogy megpróbálják megérteni, milyen kihívások, veszélyek állnak előttünk. Orbán Viktor elmondta, hogy a migránsválság, valamint a koronavírus-járvány továbbra is jelen van.

Jelentősen át szeretném alakítani a kormány szerkezetét, sok új embert is szeretnék behozni a kormányba

– közölte a kormányfő, majd elmondta, hogy reméli, legkésőbb május végén sikerül bemutatnia a kormány tagjait. A tervek szerint Orbán Viktor május 16-án fog miniszterelnöki esküt tenni, majd nagyjából hét-nyolc nappal később, a következő parlamenti ülésen tudja bemutatni az új kormány minisztereit.

(Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)