Címlap Balhé Adatlopás mia...

Adatlopás miatt indult nyomozás a dömpingszerű ellenzéki SMS-ek miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Nemzeti Nyomozó Iroda személyes adattal való visszaélés miatt rendelt el nyomozást a DatAdat-csoport közreműködésével végrehajtott tömeges adatlopás miatt. A nyomozás szerint a baloldal és Márki-Zay Péter kampányát segítő Bajnai Gordon volt kormányfőhöz kötődő vállalkozások milliós számban küldtek SMS-eket és indítottak telefonhívásokat a választási kampány finisében illegálisan beszerzett adatbázisból - írja az Index.

Az adatvédelmi hatóság elnöke is kapott SMS-t

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) személyes adattal való visszaélés miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A rendőrségen kívül a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is vizsgálódik az ügyben. Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke korábban közölte, számos panaszbeadvány érkezett hozzájuk – köztük kormánypárti politikusok beszámolóival –, megjegyezve, hogy ő maga is kapott ilyen SMS-t, amelyet szintén beadott az iktatórendszerbe.

A  szolgáltatók és a hatóságok közös vizsgálata megállapította, hogy a kampányt egy közbeiktatott cégen keresztül a DatAdat osztrák leánycége rendelte meg és a művelethez szükséges hatalmas adatbázist is ez a vállalkozás biztosította, melynek során mintegy egymillió választó kapott gyakran névre szóló üzenetet Márki-Zay Péter kampányközpontjától

– írja az Index.

Az illegális úton beszerzett adathalmaz Facebook-profilokból – ezen belül is főként a Messenger alkalmazásból – letöltött, nevekkel összekapcsolt telefonszámokból, illetve banki és kereskedelmi adatbázisokból kinyert elérhetőségekből áll – írja az MTI.

A pécsieket is elérték

Folyamatosan érkeztek be szerkesztőségünkhöz azok a képernyőmentések, amelyek szerint baloldali – vagyis ellenzéki – kampányüzeneteket kaptak telefonjukra többen a választás előtti napokban. A közös ezekben az emberekben az, hogy

SOSEM ÍRTAK ALÁ SEMMIT, SEHOL NEM ADTÁK MEG A MOBILSZÁMUKAT, MÉGIS POLITIKAI ÜZENETEKET KAPNAK. MÉGPEDIG IGEN MEGLEPŐ TELEFONSZÁMOKRÓL.

A választás előtt pár nappal pedig külföldi, ukránnak tűnő profilok is üzengettek a pécsieknek, hogyan válasszanak április 3-án! Erről itt írtunk bővebben:

Súlyos választási csalás lehet

Az már korábban is kiderült, hogy a Márki-Zay Pétert támogató, Bajnai Gordon volt MSZP-s kormányfő által kiépített DatAdat-csoport állt a hátterében annak az SMS-cunaminak, amely során az ország lakosságának egytizede kapott rövid, sokszor névre szóló üzenetet a baloldali kampányközponttól. Az akciót illegális adatbázis felhasználásával hajtották végre.