Címlap Balhé Súlyos válasz...

Súlyos választási csalást követhetett el Márki-Zay kampánycsapata!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kiderült, hogy a Márki-Zay Pétert támogató, Bajnai Gordon volt MSZP-s kormányfő által kiépített DatAdat csoport állt a hátterében annak az sms-cunaminak, amely során az ország lakosságának egy tizede kapott rövid, sokszor névre szóló üzenetet a baloldali kampányközponttól. Az akciót illegális adatbázis felhasználásával hajtották végre.

Amint arról a Pécs Aktuál beszámolt, rengetegen kaptak furcsa telefonszámokról ellenzéki kampányüzeneteket az elmúlt napokban. Az Origo szerint a rendszerváltás óta a legnagyobb és a legtöbb embert érintő választási csalás történt, amelynek során körülbelül egymillió embert értek el a baloldali kampányközpont működtetői.

A lap szerint a szolgáltatók és a hatóságok közös vizsgálatából kiderült, hogy egy közbeiktatott cégen keresztül gyakorlatilag az ország lakosságának tizedét elérő sms-cunamit a Bajnai Gordon volt szocialista kormányfő és titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám által kiépített DatAdat csoport osztrák leánycége rendelte meg, a művelethez szükséges hatalmas adatbázist is ez a vállalkozás biztosította.

Úgy tűnik, hogy, az illegális úton beszerzett adathalmaz Facebook-profilokból letöltött, nevekkel összekapcsolt telefonszámokból, illetve banki és kereskedelmi adatbázisokból kinyert elérhetőségekből áll.

Ez magyarázatot ad arra is, hogy a szervezők gyakorlatilag mindenféle politikai hovatartozás, vagyis targetálás nélkül küldték szét a szóban forgó sms-eket. Ezért történhetett meg, hogy jobboldali szimpatizánsok tömege, számos kormánytag, illetve konzervatív közéleti szereplő is kapott rövid, sokszor névre szóló üzenetet.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy több panasz is érkezett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) a baloldal által indított sms-kampány miatt – mondta el Péterfalvi Attila a Kossuth rádió Krónika című műsorában csütörtökön.

A NAIH elnöke úgy fogalmazott, 

azért vet fel adatvédelmi aggályokat az ügy, mert az üzenetek csupán telefonszámokat tartalmaznak, azt nem lehet tudni, hogy ki a telefonszámokat használó adatkezelő. 

Péterfalvi Attila szerint semmilyen szabálynak nem felel meg az üzenet, ráadásul olyan panaszokat is kaptak, ahol a panaszos – csatolva az sms-t – kifejti, hogy őt olyan becenéven szólították meg, amelyet a Messengeren használ. 

Nagy valószínűséggel az adatkezelés mögött nem a nyilvános telefonkönyv adatállománya áll

– tette hozzá.