Címlap Közélet Orbán szerint...

Orbán szerint még nem vagyunk túl a nehezén

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Januárban minden hétvégén lesz oltási akciónap – közölte a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken Orbán Viktor miniszterelnök.

Jelezte: csütörtökön, pénteken és szombaton lehet időpontfoglalás nélkül felvenni az oltást a kórházi oltópontokon és a járásközponti szakrendelőkben.

A kormányfő hangsúlyozta: az állam, a közigazgatás, az egészségügyi rendszer készen áll arra, hogy mindenkit beoltsanak; kétmilliónál több Pfizer- és 700 ezer Moderna-vakcina áll rendelkezésre.

Támogatják a negyedik oltást

A szakemberek azt javasolták a kormánynak, hogy támogassa a negyedik oltás felvételét. Ezt a háziorvosával folytatott konzultáció után bárki megteheti – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint már a harmadik oltás nagyon erősen növeli a védettséget, utána pedig négy hónappal lehet, hat hónappal pedig javasolt a negyedik dózis beadatása.

Majdnem igazi karácsony volt

Megemlítette: a tavalyi „már majdnem olyan karácsony volt, amilyet elképzel az ember”, hiszen itt volt ugyan a vírus árnyéka, de már összejöhettek a családok. Hozzátette: még nem érezhetjük úgy, hogy túl vagyunk a járványon. A kormányfő úgy véli, hogy fantasztikusak a hazai kórházi, különösen a humánkapacitások, hozzátéve, hogy a legfrissebb jelentés szerint koronavírus-fertőzés miatt 243-an vannak invazív lélegeztetőgépen, 2611-en kórházban.

Az utóbbi adattal kapcsolatban megemlítette, hogy „volt már ez a szám tízezer fölött is”, ráadásul szükség esetén annál is jóval több kórházi ágy áll rendelkezésre.

Három hónapig hatályos hat élelmiszer árstopja

Műsorvezetői kérdésre érintették a napokban bejelentett élelmiszerárstopot, ami egyelőre három hónapig hatályos.

Mi egy olyan kormány vagyunk, mi abban hiszünk, hogy a piacnak van egy olyan szabályrendszere, ami képes elrendezni a gazdasági rendet

– fogalmazott.

A miniszterelnök rámutatott: olyan infláció van egész Európában, ami eltéríti a gazdaságot a megszokott formától, ezért – véleménye szerint – erre úgy kell reagálni, hogy emelik a béreket és korlátozzák bizonyos területeken az árakat.

(MTI, Index)