Címlap Sport Megesett, hog...

Megesett, hogy a Bourges előbb ideért Franciaországból, mint a pécsi nőikosárcsapat…

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elképesztően magas szakmai színvonal, remek hangulat, nem mellesleg telt ház – ez volt jellemző az I. Nemzetközi Kosárlabda Konferencia első napjára, amely Pécsen, a Nemzeti Kosárlabda Akadémián zajlik. Folytatás: ma reggeltől késő délutánig.

A konferencia megnyitóján köszöntötte a hallgatóságot, Michael Schwarz, az európai szövetség (FIBA Europe) egyik vezetője, Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke, Sáfár Sándor, az Emmi miniszteri biztosa, Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem rektora, valamint Miseta Attila, Pécsi Tudományegyetem rektora. Az eseménynek otthont adó Nemzeti Kosárlabda Akadémia lelátója megtelt, a sportág több száz hazai edzője, vezetője, játékosa várta kíváncsian az előadásokat és a kerekasztal-beszélgetéseket, de külföldről is szép számmal jöttek érdeklődők.

A konferencia célkeresztjében a tudományosság áll, a címe: „Új határok a sporttudományban és a gyakorlatban”. Az első előadó az esemény ötletgazdája, egyben házigazdája, Rátgéber László volt, aki a tőle megszokott lebilincselő stílusban mesélt múltról, jelenről és jövőről, tudományosságról, és annak teljes hiányáról. Beszélt például a regeneráció fontosságáról, hangsúlyozva, hogy „ma az nyeri a meccseket, aki előbb kipiheni magát” – nem véletlen, hogy a pécsi akadémia tőszomszédságában már épül a dr. Hepp Ferencről elnevezett Rehabilitációs és Regenerációs Központ.

– A siker most már csak emberi tényezőkön múlik, régebben azért nem így volt. Emlékszem, a pécsi csapattal kedden megvertük a Bourges-t Franciaországban, aztán vonattal elindultunk a repülőtérre, majd szép lassan hazaértünk a visszavágóra. De a franciák már itt voltak Pécsett, sétáltak a városban, pihentek, miközben mi még utaztunk! – mesélt el egy sztorit Rátgéber, utalva arra, mennyit jelenthet a körülmények, a lehetőségek javítása, az infrastruktúra fejlesztése a sportban, majd így folytatta: – Az infrastukturális fejlesztések viszont nem a kényelmet szolgálják, hanem a kemény munka otthonának kell lenniük!

A konferencia előadóinak listáján olyan hazai és külföldi szaktekintélyek szerepeltek, hogy csak úgy repkedtek a nagy nemzetközi sikerek: 10 Euroliga-győzelmet, hat BEK-, illetve Bajnokok Ligája-elsőséget, egy KEK-sikert, valamint két-két olimpiai, világbajnoki és Európa-bajnoki aranyérem fűződött a nevükhöz. Itt van például az a Szonja Vasics, aki a tokiói olimpiát követően vonult vissza, és az utóbbi másfél évtized egyik legjobb játékosának tartják.

– Annak idején meghatározó pillanat, fordulópont volt az életemben, hogy Rátgéber László a Szpartak Moszkvához hívott! Nagyon fiatal játékos voltam, s annak köszönhetően, hogy odakerültem, testközelből láthattam, hogy az olyan világsztárok, mint Diana Taurasi, Sue Bird hogyan állnak az edzéseknek, miképp dolgoznak. Nem mellesleg: akkor lettem először Euroliga-győztes – mesélte mosolyogva a 32 éves Vasics, aki jelenleg a szerb olimpiai bizottság sportigazgatója, s akinek pályafutása befejezésekor már három Euroliga-aranyérem volt a vitrinjében.

A konferencia ma reggeltől folytatódik, és egészen késő délutánig tart a Nemzeti Kosárlabda Akadémián.

Rátgéber László a konferencia ötletgazdája, megvalósítója és házigazdája