Címlap Közélet Páváék félret...

Páváék félretették, Péterffyék befizették a híres állami kölcsön első törlesztőjét

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közleményben jelentette be az önkormányzat, hogy elutalta a város az állami hiteltörlesztés első részletét, vagyis 1,54 milliárdot. A szövegből viszont kimaradt, hogy ezt a pénzt - és még majd' 1 milliárddal többet - még Páva Zsolték tették félre, amint azt egy korábbi előterjesztés is elismeri. 

„A kormányhatározatban rögzített határidő előtt, november 27-én elutalta a pécsi önkormányzat az előző városvezetés felelőtlen gazdálkodása miatt keletkezett hiány fedezetéül nyújtott, összesen 9 milliárd 540 millió forintos állami hitel erre az évre esedékes törlesztőrészletét. A pécsi önkormányzat pénteken több mint másfél milliárd forintos törlesztőrészletet fizetett ki az államnak” – tudatta az önkormányzat.

A közleményükben emlékeztetnek arra is, hogy a kormány november közepén elfogadta a hitel törlesztésére vonatkozó átütemezési igényét Pécsnek, és a visszafizetést 2024-ig öt részletben engedélyezte”, eredetileg ugyanis idén év végéig kellett volna visszafizetni mindent – erről a Pécs Aktuál adott hírt elsőként.   

Így a most elutalt 1 milliárd 540 millió forinton túl a következő négy évben, évente 1 milliárd 750 millió forintot kell a pécsi önkormányzatnak még visszafizetnie

– részletezi a közlemény. A kommüniké megjegyzi azt is, hogy „a pécsi önkormányzat a most elutalt összeggel együtt már 2 milliárd 540 millió forintot törlesztett tartozásából.”

A közleményben azonban egy sor sincs arról, hogy

ezt a pénzt még Páva Zsolték tették félre

– amint az olvasható egy korábbi, hivatalos, városházi előterjesztésben.

A megtalált pécsi milliárdok

Tavasszal írtuk meg, hogy „újabb 2,41 milliárdnyi tartalékot találtak az önkormányzatnál, amit még Páva Zsolték tettek félre”. Erre pedig éppen az új városvezetés költségvetése világított rá.

A dokumentumból kiderült, hogy

Páváék félretettek az állami hiteltörlesztésre 2,41 milliárd forintot egy külön számlán.

„A Kincstár a visszafizetési kötelezettségek teljesíthetősége érdekében tavaly mintegy 2,41 milliárd forint külön számlára irányítást javasolta a helyi adóbevétel terhére. Ennek futó kiadásokra történő elköltését a Magyar Államkincstár nem javasolta, ezáltal ez a 2,41 milliárd forint idén visszafizetésre fordítható a korábbi szerződéses kötelezettségek alapján” – részletezte a szöveg a 2. oldalon.

Mindebből arra lehet következtetni, ha igaz a korábbi előterjesztés szövege, hogy

a jelenlegi városvezetés 130 millió forintot tett hozzá pluszban Páváék megtakarításához.