Címlap Közélet Pécsi is van ...

Pécsi is van a 2024-es Európai Unió Kortárs Építészeti Díj jelöltjei között!

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Európai Bizottság és a Fundació Mies van der Rohe büszkén jelenti be a 2024-es Európai Unió Kortárs Építészeti Díja / Mies van der Rohe Awards (EUmies Awards) jelöltjeit. Összesen 362 jelentős alkotást nomináltak 38 különböző európai országban, amelyek közül 12 magyar – vette észre az Octogon szaklap.

Az EUmies Awards 2023 májusában kezdte meg 18. ciklusát, amelynek során az Európa-szerte működő szakértői jelölőhálózat és építészeti egyesületek 362 projektet nyújtottak be a zsűri elé.

A zsűri most 40 kiemelkedő projektet választ ki, majd meglátogatja a döntőbe jutott projekteket,

ami lehetőséget ad arra, hogy interjúkat készítsen az építészekkel, a csapataikkal, a projekt megrendelőivel és azokkal az emberekkel, akikre hatással vannak ezek az épületek – írja a lap.

A jelöléseket böngészve jól látszik, hogy nagyon erős a mezőny, viszont elképesztően kreatív magyar épületeket jelöltek. Örömhír Pécsnek, hogy ezek ott van az új pécsi Vásárcsarnok is, amit két pécsi építész tervezett: Sztranyák Gergely és Getto Tamás. Szerintük egyébként ez az épület

„befoltozza a lyukas zoknit”.

Arról, hogy ez mit is jelent, itt lehet bővebben olvasni: