Címlap Közélet Péterffyék sz...

Péterffyék szerint populizmus az, ahogyan a Fidesz segítene a pécsieken

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Reagált a városvezetés Csizmadia Péter pécsi Fidesz-frakcióvezető közleményére, aki nehezményezte, hogy csak egy képviselő jelent meg a nehéz helyzetbe került pécsi családok megsegítésére szólító politikus megbeszélésére.

Íme a várost irányító Pécs Jövője Frakciószövetség állásfoglalása:

Saját magát is alulmúlta populizmusban a pécsi Fidesz

Szokatlant húzott a helyi Fidesz: elismerte, hogy a kormány megvonta a rezsitámogatást. Frakcióvezetőjük belátta, hogy a kormány százmilliárdos megszorítása éppen a legelesettebbeknek és a kisvállalkozásoknak fáj majd a leginkább. A felismeréshez gratulálunk! Ettől még a javaslatuk éppen abba az irányba mutat, mint az eltelt 10 évben hozott többi döntésük: a populizmus hátán száguldanának a csőd felé.

Persze valójában semmi szokatlan nem történt. A kormány által előidézett várható szociális katasztrófáért a helyi Fidesz a pécsi önkormányzatra szeretné hárítani a felelősséget.

A helyi Fidesz ugyanis az önkormányzattól várná a kormány által előidézett rezsi-apokalipszis mindenkit vastagon érintő hátrányainak enyhítését. Attól az önkormányzattól, amelyet pont a Fidesz kormány elmúlt években hozott intézkedései fosztottak meg saját bevételeinek legnagyobb részétől. Az önkormányzattól, amely a kormányzati intézkedések hatására folyamatosan pénzhiánnyal küzd. És ne feledjük azt sem, hogy az előző városvezetés gazdasági ámokfutása csődbe vitte a várost, amitől csak egy 9,5 milliárdos állami hitellel és Magyarországon egyedülálló módon, az önkormányzat nyakába ültetett csődgondnok árán szabadulhatott Pécs.

Csizmadia Péter ötletéből még a Holdról is látszik, hogy a Fidesz helyi csapata továbbra sem tanulta meg az alapvető leckét. Még mindig felelőtlenül ígérget, figyelmen kívül hagyva a valóságot, az önkormányzat gazdasági lehetőségeit.

Ködös feltételek mellett ugyanis pont akkor osztanának ki 100 millió forintot, amikor

  • a múltbéli ténykedésük évi 1 750 millió forintos adósságtörlesztése mellett
  • a városi rezsiköltségek emelkedése miatt csak idén további mintegy 350 millió Ft,
  • 2023-ban pedig több milliárd forint többletköltsége lesz a városnak.

Erősen javasoljuk, hogy Csizmadia Péter és csapata a populista szólamok helyett lépjen végre a tettek mezejére, és kezdjenek el lobbizni saját kormányuknál azért, hogy érdemi segítséget kapjanak a pécsiek, vagy legalább ne semmizzék ki őket! Tippünk is van. Hogy most csak egyet említsünk: a Fidesz által okozott adósság idei, 1,75 milliárd forintos törlesztőrészletének elengedése, esetleg átütemezése például jó irány lenne. Ezt szeptember végéig kell a jelenlegi városvezetésnek kifizetnie az előző városvezetés örökségeként.

A látszat-egyeztetések és a propagandamédia csúsztatásokkal történő telekürtölése helyett erre is fordíthatnák energiáikat a Fidesz pécsi lakájai. Azzal valóban előrébb lennének a pécsiek.”